KAKO PROMIJENITI SVAKODNEVICU

Naučite najvažnije životne lekcije od djece

02.11.2014 u 14:13

Bionic
Reading

Isključite TV, mobitele, Facebook, više izlazite van, naučite sagledati stvari iz drugačije perspektive i najvažnije - nikad se nemojte zaboraviti igrati. To su samo neki od savjeta koji nam mogu uljepšati život, a možemo ih naučiti promatrajući djecu i njihove reakcije

Kojim nas lekcijama djeca mogu poučiti u često napornim, ali istovremeno uzbudljivim i predivnim prvim godinama života? Bol, zbunjenost i ekstremna iscrpljenost obično dolaze u simultanom koktelu doživljaja ekstremne ljubavi i nadahnuća. Ako pogledamo djecu, koja znaju uživati u svakom trenutku, možemo uvidjeti i inspiraciju za podizanje kvalitete života. Što nam poručuju?

Usporite
Bebe i mala djeca često se kreću usporeno. Umjesto da očekujete da uhvate vaš ritam i ubrzaju, prilagodite se njihovom. Tako ćete olabaviti i blagonaklonije gledati na vlastita očekivanja, predviđene rokove i planove koji su uglavnom – nepotrebni.

Manje lista 'što sve treba napraviti' i više spontanosti
Život se događa dok mi planiramo. Djeca nas podsjećaju kako trebamo zadržati fleksibilnost i ostati otvoreni za mogućnosti koje nam život pruža, a često ih previdimo pošto se držimo rigidnih planova.

Obratite pažnju
Čuda se događaju svakog trenutka. Djeca su prisutna i zato ih mogu uočiti. Odrasli su često zarobljeni u repetitivnim mislima i navikama i prečesto slijepi za blagoslove koji se odvijaju pred njihovim očima.

Odvojite vrijeme za igru
Što smo stariji, sve se manje igramo. Međutim, sjetite se izreke G. B. Shawa: 'Ne prestajemo se igrati zato što starimo, starimo zato što se prestajemo igrati.' Igra je zapravo oblik terapije. Vrijeme kad se možete prepustiti zabavi, mašti. Stoga nađite svaki dan vrijeme za igranje, ili još bolje: za igranje s djecom.

Postoji samo ovaj trenutak
Upravo sad. U njemu žive, obitavaju dječje misli i emocije. Nemojte dopustiti da prošlost ili budućnost ukradu tu ljepotu.

Smijte se. Često
Djeca se smiju neusporedivo više nego odrasli. Ne bismo trebali uzimati sebe ili bilo kog drugog pretjerano ozbiljno. Količina zabave koju iskusite preko dana obično je u proporcionalnoj vezi s činjenicom koliko na kraju dana imate zaprljane odjeće.

Sagledajte situacije iz drugačije perspektive
Albert Einstein rekao je: 'Postoje samo dva načina da proživite život. Jedan je da procijenite da čuda ne postoje. Drugi je da sagledate kako je sve zapravo – čudo.' Uvijek imate mogućnost izbora, baš kao djeca.

Svaki dan izađite van
Priroda može biti iscjeljujuća gozba za osjetila. Promatrajte djecu kad su vani. Oni uviđaju svaku sitnicu, svaki zvuk, pogled, miris.

Spavajte
Odlazite rano na spavanje i budite se rano. Djeca znaju koji su najbolji ritmovi za funkcioniranje.



Nemojte očekivati savršenstvo, nikad se neće dogoditi

Stan vam nikad neće izgledati kao idealna maketa iz Ikee, ali djeca znaju kako se uživa u potpunom kreativnom kaosu. Opustite se i vjerujte ima kao najboljim dizajnerima interijera koji će vam uljepšati životni prostor.

Naučite nešto novo
Djeca konstantno uče, tako se razvijamo i rastemo.

Riskirajte ili barem napravite prvi korak
Postoji vrijeme za sigurnost, ali i vrijeme za odbacivanje granica i preuzimanje rizika. Djeca su hrabrija.

Ustanite nakon što ste pali
Naučite otpuštati razmišljanja o neuspjehu. Dignite se brzo, inače kao vrsta nikad ne bismo naučili hodati.

Cijenite male stvari
Ostanite otvoreni kao djeca za minijaturne napretke i naučite uživati u svakodnevnim, malim poklonima.

Vaše vrijeme važnije je od bilo koje igračke
Na kraju, sjećamo se samo ljudi i odnosa koje smo imali. Djeci je najvažnije kvalitetno vrijeme koje im se posvećuje, što nikakve igračke, koliko god skupocjene ili grandiozne bile, ne mogu nadoknaditi. To je ujedno i lekcija da si priuštite kvalitetno vrijeme sa – samim sobom.

Više razumijevanja, manje osuđivanja
Djeca lako prihvaćaju sve, upravo onakve kakvi jesu, bez 'oznaka', krivnje, osuđivanja. Učite od njih kako se osloboditi unutarnjeg kritičara i prepuštanja lakom osuđivanju tuđih postupaka i vrijednosti.

U redu je ponekad ovisiti o drugima
Dobro je sjetiti se da možemo zatražiti pomoć ako nam je potrebna. To nas ne čini slabima i nikad ne prerastamo tu fazu.

Zagrljaj i nježnosti ljekovitisu
Ne postoji bolji način za olakšavanje boli od utjehe voljenih osoba te pružanja primljene ljubavi dalje.

Manje gledajte TV, mobitele, gadgete i Facebook, a više se posvetite pripovijedanju i knjigama
Ono što često želimo za našu djecu, dobro je i za nas. Ako pazimo koliki će pristup dnevno imati mobitelima, crtićima i videoigricama, trebali bi se podsjetiti na to da isključimo sve to i iz odraslih života. Uključite se u život svoje djece, a isključite sve ostale nepotrebne smetnje. Da, možete živjeti bez mobitela i TV serija. A djeca se puno radije prepuštaju igri nego igranju igrica na mobitelima.

I za kraj, svaki dan poručite si poruke koje želite i za svoju djecu. Nažalost, često smo sami sebi najgori neprijatelji. O vlastitim sposobnostima, izgledu i uspjesima imamo katastrofalno loše mišljenje. Kako biste reagirali da se netko vašoj djeci obraća kao vi sebi, cijelim nizom omalovažavanja i uvreda? Pomislite što biste voljeli da svaki dan vaša djeca čuju? Da su dobra, pametna, sposobna i vrijedna upravo onakva kakva jesu. Zatim se podsjetite i govorite si iste stvari. Svaki dan. To je ujedno lekcija opraštanja i uvažavanja.