TURISTIMA NIŠTA NE PROMIČE

Indijka zaljubljena u Zagreb: Tračanje je dio kulture!

27.10.2014 u 10:45

Bionic
Reading

Simpatičnoj Indijki koju je Zagreb osvojio na prvu, nije promaknuo ni omiljeni društveni fenomen - tračanje uz kavu

Nama koji živimo u Hrvatskoj brojne ljepote lako promaknu, ali zato turisti koji dolaze sa svih strana svijeta bez problema uočavaju sve ono što je u našoj zemlji lijepo. Potvrđuje to i priča Indijke koja je posjetila Zagreb i oduševila se svime što je vidjela u hrvatskoj metropoli.

Njezine dojmove objavio je India Times u tekstu pod nazivom – 'Glavni grad Hrvatske Zagreb: Grad milijun srca'. 'Srca sam vidjela čim sam počela hodati po gradu – sjajna, svijetla, punašna, žarko crvena srca. Posvuda su i dolaze u različitim veličinama, vise na vrpci, ukrašena su bijelim dodacima i slatka su. Vrlo brzo sam shvatila zašto Zagreb zovu gradom milijun srca', oduševljeno piše Indijka Anita Rao-Kashi.

Čitateljima objašnjava kako je riječ o licitarskim srcima koja su sastavni dio hrvatske kulture te simbol Zagreba: 'Ona se darivaju ljudima koji nešto slave, primjerice za rođendane, vjenčanja, Božić... Više od ičega, ta srca simboliziraju toplinu i energiju koja se osjeća u gradu. I gdje god da sam išla, uvidjela sam da je srce lajtmotiv koji se manifestira na stotinu različitih nematerijalnih načina.'

Naravno, turisticu iz Indije oduševila je i bogata tradicija Zagreba. Opisuje kako je grad prepun spomenika i starih zgrada koje pričaju o nekim davnim vremenima. Oduševili su je i muzeji, galerije, crkve te arhitektura koja je, prema njezinim dojmovima, vidljivo pod utjecajem Austro-Ugarske.

Indijku očito zaljubljenu u Zagreb, oduševila je i Kravat pukovnija: 'Očarano sam gledala vojnike odjevene u tradicionalnu uniformu kako marširaju naprijed i nazad. Na sebi su imali kravate koje su i nastale u Hrvatskoj, a s vremenom su postale kravate kakve danas poznajemo.'

Primijetila je i kako Zagreb ima mnogo zelenila i parkova što ga, prema njezinim riječima, čini gradom vrlo ugodnim za život i opuštanje tijekom dana. Naravno, turistica iz Indije nije propustila posjetiti Dolac koji ju oduševio toliko da je sjela, ispijala kavu i promatrala Zagrepčane kako kupuju, druže se i 'razmjenjuju tračeve'.

'Dok sam se pripremala za odlazak iz Zagreba, shvatila sam da zagrebačko srce ne leži samo na jednom mjestu. Glavni grad Hrvatske ima šarm i magnetizam koji hvata svakog posjetitelja u zamku. Čini mi se da sam ostavila dio svojega srca u Zagrebu. Ali nema veze, i ja sam sa sobom ponijela dio Zagreba – licitarsko srce koje će me podsjećati na prekrasno mjesto tisućama milja udaljeno od mene', emotivno je zaključila Anita Rao-Kashi.