NEPRAVEDNO OPTUŽENE

Žene s karijerom imaju više djece nego ikad!

27.10.2014 u 09:11

Bionic
Reading

Žene koje imaju karijeru društvo često etiketira kao one kojima obitelj nije previše važna, ali te žene imaju sve veći broj djece i uspješno održavaju i karijere i obitelji

Suprotno raširenom vjerovanju, žene s karijerom imaju više djece nego ikada dosad! Taj zanimljiv podatak dobiven je istraživanjem čiji će rezultati uskoro biti objavljeni u časopisu Economic Journal.

Desetljećima se smatralo kako žene koje žele karijeru, zanemaruju obitelj, kasnije imaju djecu i imaju manje djece od žena koje su više fokusirane na privatni život. No čini se da je to još jedno u nizu pogrešnih vjerovanja.

Moshe Hazan i Hosny Zoabi otkrili su da je stopa plodnosti kod visokoobrazovanih žena s karijerom značajno porasla u posljednjih 30 godina, i to čak za 50 posto, piše The Observer.

Hazan vjeruje da je to zato što žene s karijerom više zarađuju i mogu si priuštiti kvalitetnu brigu za dijete – od čuvanja djece do prehrane, igračaka, izvannastavnih aktivnosti… 'Na opće iznenađenje mnogih, uočili smo da žene teško rade na poslu, napreduju, ali istodobno imaju i više djece. No o obitelji ne brinu same. Mogu si priuštiti pomoć pa tako za njih rade dadilje, spremačice, kuharice…', objašnjava Hazan.

Takav trend jasno je vidljiv kod žena u Americi, a stručnjaci koji su radili na istraživanju vjeruju da je slična situacija i u ostatku svijeta, posebno u Europi. Mnogi smatraju kako će ovo istraživanje konačno skinuti stigmu sa žena koje žele raditi na svojoj karijeri i dokazati se u poslovnom svijetu.