LAKŠE NE MOŽE

Šest trikova kojima ćete uštedjeti na računima za struju

24.10.2014 u 14:05

Bionic
Reading

S hladnijim danima trošimo i više električne energije, no prostora za uštedu ipak ima. Potrebno je samo posvetiti više pažnje kućanskim aparatima, pravilno ih održavati i čistiti da nepotrebno ne gutaju struju

Kako pegla može biti učinkovitija

Slijedeći ovih šest koraka, glačalo će bolje raditi i trošiti manje energije:
1. Dok je glačalo hladno, obrišite i ispolirajte mu dno mekanom krpom.
2. Eventualne mrlje s glačala očistite vlažnom krpom dok je glačalo toplo.
3. Za tvrdokorne mrlje koristite bijelu pastu za zube.
4. Pastu za zube uklonite s glačala čistom krpom.
5. Postavite glačalo na funkciju izbacivanja pare.
6. Na staru krpu ispuštajte paru pet minuta kako bi bili sigurno da je glačalo posve čisto.

Kad obavite sve ove korake, glačalo bi trebalo bolje raditi što znači da će trošiti i manje struje.

Štedite novac dok koristite pećnicu
Svaki put kad otvorite vrata od pećnice dok se nešto unutra peče, temperatura u pećnici pada za desetak stupnjeva što pak produžuje vrijeme kuhanja i na kraju troši više struje. Suzdržite se od nepotrebnog otvaranja vrata i redovito je čistite jer i nataložena masnoća smanjuje njezinu učinkovitost.

I odabir posuđa je bitan
Odabir posuđa od ogovarajućeg materijala također može smanjiti račune za struju i uštedjeti novac. Metalne posude brzo se zagrijavaju, ali isto tako jednako brzo gube toplinu. Posuđe od keramike i vatrostalnog stakla toplinu zadržava puno duže. Ako vam nije bitno od kojeg materijala je posuđe u kojem pečete, odlučite se za keramiku ili staklo jer ćete na taj način smanjiti vrijeme pečenja.

Napunite hladnjak bocama s vodom

Svaki put kad otvorite hladnjak u nj uđe topao zrak, a da bi se unutrašnjost ohladila na potrebnu temperaturu, uređaj će morati potrošiti više energije. No ako je hladnjak pun, hladnom zraku je potrebno više vremena da pobjegne van. Ako hladnjak nije pun, napunite ga s nekoliko boca vode kako ne bi dolazilo do naglih padova temperature i većeg trošenja električne energije.

Odzračite radijatore

Prije sezone grijanja svakako odzračite radijatore jer se tijekom ljetnih mjeseci u njima nakupio zrak zbog čega će slabije grijati.

Odledite zamrzivač

Zamrzivač pun leda više radi kako bi održao potrebnu temperaturu što znači da troši i više električne energije. Ako ga odledite, manje će se mučiti s održavanjem temperature što znači da ćete u konačnici potrošiti manje struje.