O NJIMA SE GOVORI

Kako se hrvatska obitelj nevjerojatno obogatila u Australiji?

24.10.2014 u 10:49

Bionic
Reading

Iako im je početak bio iznimno težak, obitelj Perich postigla je velik poslovni uspjeh u Australiji. Njihova životna priča inspirira mnoge, a ugledne australske novine The Australian objavile su priču o uspješnom životnom putu hrvatske obitelji Perich

Pod naslovom 'Kako su Perichi koji su prodavali povrće na tržnici postali milijunaši', opisan je zanimljiv, ali i vrlo težak život hrvatske obitelji koja je u Australiju stigla krajem tridesetih godina prošloga stoljeća u potrazi za boljim životom.

U Australiju je najprije stigao Kolombo Perić (kasnije Perich) 1938. godine. 'Na brodu je upoznao svoju suprugu Juliju i njih dvoje su počeli graditi zajednički život. Jugozapadno od Sydneyja napravili su mali vrt i započeli s uzgojem voća i povrća. Nisu imali apsolutno ništa, ali su bili iznimno vrijedni', opisuje The Australian njihove teške početke.

Ugledne novine podsjećaju da su upravo Hrvati bili pioniri u uzgoju i prodaji voća i povrća na tržnicama, a ne Grci i Talijani što većina Australaca misli. 'Perićevi, ali i druge hrvatske obitelji držale su se zajedno. Odgajali su djecu zajedno, a i pomagali su se međusobno u radu na farmama', piše The Australian.

Jedna od tih obitelji bila je i ona Kolomba Pericha koji je relativno brzo proširio posao i na mliječne proizvode. Stvorio je malu ali uspješnu farmu koja će kasnije rasti i koju će naslijediti njegova dva sina – Ron i Tony. Dvojica braće marljivo su radila i posao se vrlo brzo širio, a bogatstvo im je tijekom godina raslo. Danas zaradu broje u milijunima dolara.

Želja hrvatskih obitelji da se u Australiji bave poljoprivredom i stočarstvom, piše The Australian, ne treba nimalo čuditi: 'Bio je to odraz instinkta za samoodržanjem koji se probudio još u siromašnoj Hrvatskoj. Za Hrvate poput Pericha, bila je to ujedno i dobra početna pozicija.'

Tony Perich, sin Kolomba Pericha, nedavno je dao veliki intervju Damonu Kitneyju u šou 'Weekend Australian'u kojemu je po prvi puta progovorio o svojemu životu. 'Naš ljudski um je poput vrta. Ako u njega ne stavimo dobro sjeme, onda ništa dobro neće ni izrasti iz nas… To sam odavno zapisao i stalno se toga prisjećam', izjavio je Perich.

Sjeme koja je ta obitelj posadila – kako u zemlji, tako i umu – očito je bilo plodno s obzirom na to da braća Perich danas posjeduju 12.500 tisuća zemljišta u zapadnom Sydneyju, 50 posto udjela u Narellan Town Centru te 1.100 hektara gradskog projekta Oran Park.

Budući da je Australija zemlja koja im je omogućila uspjeh, braća Perich to nikada ne zaboravljaju pa su redoviti sponzori različitih dobrotvornih događanja, a novac daruju i raznim organizacijama koje radne na dobrobit društva.