INTERVJU: IRENA BOROVINA

'Svijet je postao preplastičan, radimo na povezivanju s prirodom'

25.09.2014 u 14:19

  • +11

Eko udruga Vestigium

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Irena Borovina opisuje brojne sjajne aktivnosti koje nudi zagrebačka Udruga Vestigium: od Pričaonice i Eko-rođendaonice za djecu do projekta Eko–placa koji je već osvojio brojne pobornike lokalnog i domaćeg. Zavirite u svijet tvornice zelenih ideja...

Udruga Vestigium smještena je na zagrebačkim Vrbanima i osnovana je prije tri godine s ciljem poboljšanja kvalitete života na zdrav i kreativan način te promicanja 'humanog i prirodnog načina života'.

Irenom Borovinom, kreativnom, poduzetnom i simpatičnom osnivačicom Udruge i organizatoricom projekata razgovarali smo o njihovim počecima, osviještenim eko-rođendaonicama i novim projektima.

Kako je došlo do pokretanja Udruge Vestigium?

Udrugu smo pokrenuli sa željom mijenjanja svijeta na bolje. Živcirala nas je npr. uvozna heljda iz Rusije ili voće iz Španjolske, i nikako nije nam bila jasna potreba za rajčicom u prosincu. Činilo nam se da nam je turistička priča bezveze, a ima puno potencijala, ili da su izlasci dosadni i uvijek isti. Da je svijet postao previše plastičan. Smatrale smo da općenito društvo može biti kreativnije i povezanije s prirodom.

Nas se šest cura super zabavljalo, na svojim smo okupljanjima kuhale, putovale, čitale poeziju, pisale knjige, a onda su u priču došla i djeca i stvarna potreba i kad je trebalo pripremiti prvu kašicu, najvažnije je postalo pitanje otkud dolazi sva hrana koju jedemo.


Eko-plac

Tako je nastao projekt Eko-plac. Nas tri cure iz udruge počele smo uzimati zelene košarice, jedanput tjedno, paket sezonskih organskih namirnica. Kad se broj košarica popeo na 20-ak, shvatile smo da je vrijeme da svom kvartu damo Eko-plac, na sveopće veselje naših korisnika čiji broj iz dana u dan raste.

Opišite nam sve faze koje možemo očekivati u vašoj igraonici-rođendaonici: u programu nudite animaciju, kreativnu radionicu – izrade personaliziranih slikovnica za djecu (u kojoj sudjeluju svi uzvanici), torbice od eko-materijala te ples u dječjem disku…


Eko-ročkasom
planirale smo pokrivati dio troškova prostora, za najam i režije koje plaćamo kao da smo industrijski pogon, a ne neprofitna organizacija koja provodi projekte od važnosti za zajednicu.

Postao je tražen kod mnogih roditelja koji svoju djecu ne žele ostaviti u klasičnoj igraonici da bi imali malo mira, već koji traže nešto drugačije, prirodnije ili dostupnije... Naš program je povoljan jer je ciljana skupina roditelja koji su kao mi – u premalo kvadrata s premalim primanjima opterećenim kreditima u švicarcu.

Nudimo proslavu zajedno s prijateljima i rođacima, da svi budu jedna velika ekipa koja zajedno slavi rođendane djece kojima je bitno imati sve te ljude oko sebe dok su tako mali. No za one malo veće, koji su već samostalni, postoji varijanta da budu sami, da imaju facepaint, disko i igraju istinu ili izazov, eksperimentiraju, igraju razne zabavne dramske igre ili kreativnu radionicu, naravno, uz naše vodstvo i prilagođavanje svakoj skupini.

Za potrošiti energiju iz slatkiša i torte tu je disko, mali trampolin, tunel i šator. Ročkase vode kreativke i sadržaji se nadopunjavaju i smišljaju na licu mjesta.

Recite nam nekoliko riječi o predstavama koje priređujete? Otkud vam ideje i tko je cijeli tim zaslužan za realizaciju?

Manji klinci najviše vole našu eko-kreativnu predstavu o otpadu koji završi u moru i koja govori o tome što se tada dešava s malim i velikim morskim stanovnicima. Predstava se igra na način da svi zajedno nacrtamo slikovnicu koju poklanjamo slavljeniku, onda tu priču uvežemo, zajedno čitamo i glumimo, a rekviziti su svi izrađeni od otpada – plastičnih vrećica, kartonskih kutija, papira, plastike, gume...

Malo veći klinci vole našu eko-kreativnu radionicu na kojoj svatko redizajnira svoju staru majicu, pa ovisno o dobi na majicu crtamo, rezuckamo ili prišivamo razne motive. Tako od stare majice koju bismo možda bacili, dobivamo novi odjevni predmet koji je kul, drugačiji od drugih i što je najvažnije za klince, da su ga sami izradili.

Ideje crpimo od svojih klinaca i klinaca koji dolaze u naš zeleni prostor, volonterski angažman nam je također jako bitan, jer ti ljudi dolaze raditi nešto od srca i od njih proizlaze također genijalne ideje. Mi nismo tvornica novca, mi smo tvornica zelenih ideja.

Što vam je posebno bitno u pristupu djeci i u samoj organizaciji igraonica i rođendaonica, kojim se načelima vodite pri osmišljanju događaja? Koje poruke nastojite prenijeti?

Najvažnije je da se svi skupa dobro zabavimo, da se proveselimo, a da pri tome ne štetimo sebi i prirodi. Preporučujemo organske namirnice i prirodne sokove te razvrstavamo otpad nakon svakog ročkasa.


Na vašoj stranici piše da promovirate principe povezujućeg ili prirodnog roditeljstva. Kako se to odražava na vaš pristup i kako se očituje u radu s djecom?

Udruga je upravo nastala zahvaljujući našoj djeci, želji da budemo stalno uz njih u nekoliko prvih godina kada nas najviše trebaju. Ja sam osobno otišla na neplaćeni dopust do treće godine života djeteta kako bih mogla stalno biti uz njega. Volonterski obavljam posao oko vodstva udruge koliko mogu uz svoja dva sina koja volim više od svega na svijetu, a oni to itekako znaju prepoznati i vraćaju mi svaki dan time što izrastaju u genijalne ljude.

Projekti koje provodimo u udruzi su životni, odgovaraju na stvarne potrebe stanovnika u našoj zajednici te su iz tog razloga uspješni; svatko se u njima može prepoznati.

I za kraj, koji su ciljevi udruge Vestigium i možete li izdvojiti nekoliko posebno privlačnih programa koji nas očekuju u sljedećim mjesecima.

Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže u mijenjanju svijeta na bolje - postanite naš član, volontirajte, predložite nove programe, pohvalite nas ili se potužite na nešto što vam smeta ili što biste voljeli mijenjati...

A izdvojila bih Družionicu – za klince koji ne idu u vrtić, Pričaonicu – pripovijedanje priča za najmlađe, zatim učenje jezika, poticajno kuhanje…