NISTE JEDINI

Tipične greške koje radimo pri uređenju doma

30.09.2014 u 08:26

Bionic
Reading

Iako kupovina namještaja i dekoracija u početku veseli, često se zna dogoditi da nakon početnog zanosa, zbog umora, velikog broja dućana koje smo obišli i mora artikala koje smo vidjeli rezignirano završimo s nečim što nam je prvo palo pod ruku jer smo jednostavno htjeli završiti s cijelom tom pričom oko uređenja. Tada se najčešće događaju pogreške zbog kojih na kraju završimo sa stvarima koje se uopće ne uklapaju u prostor u kojem se nalaze. I na kraju neminovno zažalimo

No ako se držite sljedećih savjeta, ove pogreške lakše ćete izbjeći.

Nikad ne kupujte kauč ili fotelju na kojima niste sjedili

Prilikom kupovine garniture za sjedenje, kauča ili naslonjača često zna prevagnuti izgled. Ugledali ste komad dizajna i boje koji su vas oborili s nogu te želite baš to i ništa drugo. No kod namještaja na kojem ćete ne samo puno sjediti, već i dugo se izležavati, najvažniji je faktor udobnost. Naravno da je i dizajn itekako bitan, ali nemojte slijepo robovati trendovima i žrtvovati komfor. Zato si uzmite malo vremena, sjednite, udobno se zavalite i ne žurite s donošenjem odluke.

Niste isprobali boje ili tkaninu u prostoru
Želite promijeniti boju zidova i odmah je odabirete te kupujete bez puno razmišljanja? Ovo je samo još jedna od tipičnih grešaka koje radimo. Velike su šanse da ste odabrali pogrešnu nijansu i da boja na zidu nije ni približno slična onoj kakvu ste vidjeli na papiru s uzorcima. Najbolje je kupiti testno pakiranje boje pa ga nanijeti na djelić zida koji mislite prebojiti. Tako vam se neće dogoditi da ona sivkastoplava boja koju ste zamislili i koju ste odabrali preko kataloga s bojama ispadne više slična boji morske lagune u tropskim krajevima. A nju nikako ne želite na zidu svog dnevnog boravka.

Kupujete sve na istom mjestu
Dosadilo vam je hodati iz jednog dućana u drugi, pa ste odlučili stati tome na kraj i u jednom kupiti sve potrebno za prostoriju koju preuređujete. No kolikogod vam se ta ideja činila praktičnom, na kraju ćete zažaliti jer riskirate da vam dom izgleda sterilno poput fotografija iz kataloga. Ne trebate se žuriti, već odaberite ključne komade i dajte si vremena, mjesec, dva, godinu, i polako, s ljubavlju, birajte sitnice kojima ćete urediti dom i podariti mu neophodan osobni pečat.

Želite sve kupiti u malo vremena
Ne zavaravajte se, nemoguće je sve kupiti odjednom. I, dodali bismo, prilično nepromišljeno. Na uređenje stana gledajte kao na dug, ali zanimljiv proces. Neće svijet stati ako odmah ne izaberete tepih ili stolić za dnevni boravak. Dajte si vremena da pronađete ono što vam se najviše sviđa i što najbolje odgovara vašem stilu uređenja. Ako na brzinu kupujete nešto samo zato što osjećate da sav namještaj mora biti na svom mjestu, rezultat sigurno neće biti zadovoljavajući. Bolje je birati malo-pomalo i dati si vremena da se suživite s prostorom koji uređujete. Tada ćete najbolje znati što točno želite.

Ne znate dimenzije prostorije
Kada su u pitanju komadi namještaja ili tepih, svakako prije kupovine dobro izmjerite prostor kako biste točno znali kojim dimenzijama raspolažete. U suprotnom moglo bi vam se dogoditi da kauč koji ste uzeli ne možete ugurati ondje gdje ste zamislili.