FUNKCIONALNO I MODERNO

Kako urediti mali stan i dobiti više prostora

25.09.2014 u 09:08

Uređenje malog stana

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bionic
Reading

Uređenje manjeg stana može biti pravi izazov čak i ako znate da ste kreativni i snalažljivi, jer nije lako stvoriti istovremeno funkcionalan i lijep prostor

Ako imate malen stan ili dio kuće za sebe pa želite stvoriti svoju oazu, uređenje takvog prostora sastoji se od nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da na kraju imate sve što vam je potrebno, ali da prostor ne izgleda natrpano i zagušeno.

Zidovi

Iako se možete igrati bojama pa samo jedan zid obojiti u neku tamniju nijansu za dramatičniji dojam, sigurno je da će bijela najviše otvoriti prostor. Zbog bijele boje, prostorija će djelovati većom, a dodajte i veliko ogledalo koje će reflektirati svjetlost te još malo vizualno proširiti prostor.

U kuhinji

Koristite zidove za visoke ormariće do stropa. Na najgornje police smjestite stvari koje ne koristite često, a vrata na unutrašnjoj strani možete iskoristiti za stavljanje poklopaca preko obične nategnute špage ili ugraditi uske kutije u koje stanu, primjerice daske za rezanje. Na zidove također možete staviti dodatne police za sitne stvari ili objesiti tave, šalice te slično posuđe. Hladnjak pak možete iskoristiti za posudice s magnetima u koje ljudi najčešće stavljaju začine.

Namještaj po mjeri

Svaki kutak najlakše je iskoristiti namještajem po mjeri. Nemojte odmah pomisliti da će to biti puno skuplje. Sve velike trgovine koje nude opremu za dom, alate i boje imaju tzv. odjel uradi sam. Ondje možete doći s točnim mjerama i od povoljnih materijala naručiti izradu police ili nekog drugog komada. Ponekad su gotovi vrlo brzo, a ponekad treba čekati zbog završnih detalja kao što je kantiranje rubova. Takve trgovine često same izrađuju upravo police od ostataka materijala pa možda baš pronađete nešto povoljno po mjeri koja vam je potrebna. Ako ste vješti s alatom, po nacrtu možete složiti jednostavne komade poput stolića za dnevni boravak.

Mjerite

Kod kupnje bilo kojeg komada namještaja nemojte odlaziti u kupnju bez mjera. Namještaj u trgovinama često je u velikim, otvorenim prostorima i daje sasvim krivi dojam. Dakle, morate imati mjere prostorije i okvirne mjere postojećeg namještaja kako biste dobili dojam koliko će vam prostora na raspolaganju ostati.

Funkcionalan namještaj

Uvijek odaberite komad namještaja koji ima dodatnu policu ili neku vrstu spremišta. To može biti spavaći krevet s ugrađenim policama sa strane, tabure s poklopcem, stolić za boravak koji ima sistem polica, blagovaonski stol s ladicama odnosno bilo koji komad s dodatnim spremištem.

Zavjese i vrata

Ako ste za neke veće promjene i radove, velika su ušteda prostora klizna vrata, a lako mogu poslužiti i kao pregradni zidovi između prostorija po potrebi. Zavjese također imaju veliku ulogu kod vizualnog dojma. Karniše uvijek stavite tik do stropa jer će se na taj način zidovi činiti višima, a soba većom.