PRAVA STVAR

Teško je povjerovati što sve može običan deterdžent

24.03.2015 u 10:18

Bionic
Reading

Deterdžent je idealno sredtsvo za pranje posuđa, ali ljubitelji uvijek čistog i sjajnog doma otkrili su kako nam u kućanstvu može pomoći na više načina

Budući da je deterdžent za posuđe blago sredstvo za pranje, odličan je izbor za osjetljive komade odjeće, namještaja ili primjerice tepiha. Stručnjaci za čišćenje koji vole svoja iskustva dijeliti u popularnom magazinu Good Housekepping otkrivaju deset ideja kako ga najbolje iskoristiti.



1. Uklonite masne mrlje s odjeće

Budući da je tako blag, slobodno ga možete koristiti za skidanje masnih mrlja s osjetljivijih tkanina poput svile ili vune. Natrljajte deterdžent na mrlju i malo ostavite pa isperite.



2. Očistite podove u kuhinji i kupaonici

U jednu kantu tople vode dovoljno je staviti tek dvije žlice deterdženta i sigurno će ukloniti svu prljavštinu i bakterije. A na taj ćete način i uštedjeti novac jer klasičnog sredstva za čišćenje ipak treba više, ali i više košta. Nemojte zaboraviti da se voda ne preporučuje za čišćenje drvenih podova.

3. Skinite mrlje s vrtnog namještaja

Kao i za pločice, deterdžent je odlično sredstvo za pranje vrtnog namještaja, posebno zato što ga nakon ribanja lako možete isprati vrtnom cijevi, budući da ste na otvorenom.



4. Ulaštite nakit

S malo deterdženta i mineralne vode brzo ćete ulaštiti nakit, ali i skinuti prljavštinu. Zbog mjehurića koje zajedno stvaraju mineralna voda i deterdžent, prljavština će lakše otići i na uskim ili sitnim udubinama na nakitu. Možete čak napraviti i otopinu od ova dvaju sastojaka pa nakit potopiti na pet minuta, a zatim izribati četkicom za zube.

5. Češljevi i četke

Sigurno znate da četke treba prati svaka dva mjeseca jer na njima ostaje prljavština i masnoće koje skidamo s kose i vlasišta. Najlakše ćete ih oprati deterdžentom i toplom vodom.

6. Osjetljive tkanine

Omiljene majice i odjeću od osjetljive tkanine najpametnije je oprati deterdžentom, budući da je to blago sredstvo za pranje, a opet će ukloniti zmazanoću.

7. Voćne mušice

Imate li taj problem, stavite nekoliko kapi deterdženta u zdjelu s octom, što će privlačiti voćne mušice i maknuti ih od zdjele s voćem.

8. Mrlje na tepihu

Složite otopinu od dvije čaše tople vode i dvije žlice deterdženta pa operite mrlje pamučnom krpom. Ponovite postupak nekoliko puta dok ne operete mrlju. Zatim uzmite čistu pamučnu krpu i isperite oprani dio svježom vodom.

9. Operite kuhinjske ormariće

Volite li kuhati, onda znate koliko se brzo zaprljaju kuhinjski ormarići, posebno oni iznad štednjaka. Da biste brzo i lako maknuli masni sloj pare, odmah nakon kuhanja površine prebrišite deterdžentom i vodom. Možete čak i složiti otopinu u boci s raspršivačem pa obrisati pamučnom krpom.

10. Betonske površine

Ako imate betonskih površina u garaži ili na stepenicama, s njih će obične mrlje otići s deterdžentom. Nalijte ga dirketno na mrlju, izribajte četkom pa isperite.