VARLJIVA STATISTIKA

Zlostavljaju li zaista žene muškarce sve češće?

17.09.2014 u 07:15

Bionic
Reading

Statistike pokazuju da žene sve češće zlostavljaju muškarce, ali naše sugovornice upozoravaju da statistike treba promatrati malo pažljivije

Priznanje manekenke Kelly Brook o tome da je svojedobno fizički zlostavljala bivše partnere izazvalo je veliku pozornost javnosti. Promovirajući svoju knjigu 'Close up' u jednoj popularnoj televizijskoj emisiji, Kelly je uz puno smijeha i detaljno opisala kako su izgledali ti fizički obračuni. I upravo taj smijeh izazvao je žestoke reakcije na društvenim mrežama. 'Kelly, nasilje je nasilje i nema ništa smiješno u tome', jedna je od mnogobrojnih poruka.

Kada je riječ o zlostavljanju muškaraca, baš poput Kelly, mnogi ljudi će se nasmijati jer smatraju da je takvo što nemoguće samim time što su muškarci uglavnom fizički jači od žena. Ovakve reakcije doživjeli su i hrvatski muškarci koji su prijavili policiji to da ih zlostavlja partnerica ili supruga. 'Pritužbe muškaraca vezane su uz postupanje policije prilikom intervencija zbog obiteljskog nasilja kojem su bili izloženi, a koje je djelo njihovih supruga ili partnerica. U navedenim pritužbama muškarci su se uglavnom žalili na postupanje policijskih službenika prilikom navedenih intervencija, navodeći da su se prema njima odnosili podrugljivo i s podsmijehom', kaže nam Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Povećao se broj slučajeva u kojima su nasilje počinile žene

Bilo to nekomu smiješno ili ne, Izvještaj o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2013. pokazuje da se povećao broj slučajeva u kojima su nasilje u obitelji počinile žene. 'Ono što izaziva pitanja uvidom u podatke je relativno velik broj žena koje su prijavljene za nasilničko ponašanje, pa i zadržane te privedene sudu za prekršaje. Od ukupnog broja osoba prijavljenih za počinjenje nasilja u obitelji prošle godine, 43,2 posto čine žene', ističe Višnja Ljubičić.

Sudeći prema podacima objavljenim u prošlogodišnjem Izvješću, navodi pravobraniteljica, čini se da su u Hrvatskoj žene nasilnije nego u ostatku svijeta. Ipak, podatke iz Izvješća, koji su nastali na osnovi statistike Ravnateljstva policije, ne treba promatrati površno, na što ukazuje i sama pravobraniteljica:

'Kada se dogodi nasilje, ženama ne preostaje drugo nego da se pokušaju obraniti ili zaštititi napadnutu osobu, najčešće dijete. Prilikom obrane može se dogoditi i da žrtva na neki način ozlijedi napadača ili da mu, isprovocirana fizičkim napadom i psihičkim zlostavljanjem, uzvrati psovkom ili vrijeđanjem. U slučaju kad intervenira policija, evidentira se da su ozlijeđene obje osobe koje su sudjelovale u događaju te se zaključi da se radi o obiteljskom obračunu i prekršajno se prijavi oba bračna druga, ne praveći razliku između obrane i napada.'

Na opasnost površnog gledanja statistika upozorava i Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.B.e: 'Zlostavljanje muškaraca koje čine žene sigurno postoji, ali u daleko manjem postotku od slučajeva u kojima muškarci zlostavljaju žene. Ne vjerujem da je došlo do smjene moći među spolovima. Prema našim saznanjima, u mnogim slučajevima kažnjavaju se oba partnera, posebno ako su sukobu svjedočila djeca i bez obzira na to tko je pribjegao nasilju, a tko je vikao i branio se. Statistika bilježi brojke ne ulazeći u kvalitativnu analizu. Često čujemo, a valjda je to i istina, da muškarci sve češće zovu policiju na prvi znak pobune žene, neovisno o tomu radi li se o vikanju ili uzvraćanju na nasrtaj.'

Muškarci ipak znatno češće zlostavljaju žene

I doista, prema prošlogodišnjim podacima, vidljivo je da su žene ipak znatno češće žrtve zlostavljanja. Godine 2013. zbog nasilja u obitelji prijavljene su 16.564 osobe. Sucu za prekršaje privedene su 9.404 osobe, od čega 8.062 osobe muškog spola te 1.342 žene. 'Analizom podataka o broju žrtava kaznenog djela s elementima nasilja počinjenog među bliskim osobama, a razvrstanih po spolu, vidljivo je da su žrtve ovih kaznenih djela najčešće ženskog spola', pojašnjava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Nasilje u obitelji može biti psihičko, fizičko, ali i ekonomsko. Najčešće se su isprepletena sva tri oblika i to neovisno o tomu zlostavljaju li muškarci ili žene. 'Kada je riječ o ženama, najčešće se govori o psihičkom zlostavljanju i to u obliku neprestanog prigovaranja i postavljanja zahtjeva… Fizičkom nasilju svjedočila sam u vezama starijih muškaraca s puno mlađim ženama, a one su se upustile u odnose s njima zbog računice, bez trunke ljubavi i osjećaja poštovanja prema partneru', ističe predsjednica udruge B.a.B.e.

Dodaje da bi trebalo provesti istraživanje da bi se doznao stvarni postotak muškaraca koji su doživjeli nasilje u braku te s točnim opisom vrste nasilja: 'Kako je rodno nasilje strukturno, a vezano je uz osjećaj moći, ne vjerujem da postoje bitne razlike. U više navrata vidjele smo krupne žene koje se boje sitnih muževa jer ih oni tuku i zlostavljaju. Nije u pitanju odnos fizičke snage, nego osjećaja nemoći u odnosu na 'nadmoćne'. Žene koje se osjećaju nadmoćnima jednako okrutno mogu zlostavljati muževe kao što muževi zlostavljaju žene. Brojke i iskustvo pokazuju da su situacije u kojima su muževi godinama okrutno zlostavljani daleko rjeđe.'