NEMJERLJIVO BOGATSTVO

Kako zaista žive milijarderi?

15.09.2014 u 08:29

Bionic
Reading

Luksuzne jahte, domovi koji nalikuju na one u kojima živi James Bond te toliko privatnih zrakoplova da bi čak i engleska kraljica pozelenila od ljubomore – jeste li se ikada zapitali kako žive svjetski milijarderi?

Oni posjeduju nevjerojatno luksuzne i velike kuće, privatne otoke, skupa pića piju u ekskluzivnim klubovima, a njihove garderobe su toliko glamurozne da bi čak i veliki Karl Lagerfeld zaplakao. Nova knjiga pruža mogućnost da zavirite u raskošan svijet britanskih milijardera. Prema autoru knjige Darrellu M. Westu, milijarderi sve više dominiraju u svijetu politike, sve veći broj milijardera poprilične svote novca troši na politiku, a gotovinu daju za političke kampanje i za humanitarne svrhe.

'Bogatstvo – njegove koristi i zlouporabe – tema je koja me zaintrigirala još u vrijeme mladosti koju sam provodio na ruralnom srednjem zapadu Amerike. Kontrast između siromaštva u kojem sam odrastao i privilegiranog statusa u starijoj dobi, potiče moj interes o ulozi koju bogati ljudi igraju u SAD-u i diljem svijeta,' kaže autor knjige.

A ta njihova uloga, prema njegovim riječima, svakim danom je sve veća. Od ruskih oligarha do naftnih monarha s Bliskog istoka i britanskih tajkuna, bogataši svoj novac daju za svoje omiljene političke ciljeve u jednakoj mjeri kao i za luksuzne jahte. Naravno, to ne znači da ekskluzivne super jahte i druge skupe igračke ne igraju važnu ulogu u životu milijardera. Dok neki nemaju potrebnu isticati se, drugi pak pokazuju svoju moć kupovinom skupocjenih stvari.


Na primjer, Roman Abramovič i šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan porijeklom iz Abu Dhabija, toliko vole nogomet da su si čak i kupili čitave nogometne klubove, dok drugi milijarderi ne razmišljaju potegnuti za novčanikom kada su u pitanju večere čije cijene se kreću oko milijun dolara, ili pak zaklada za kućne ljubimce.

Jedan od najbizarnijih iznosa definitivno je onaj koji je u Hong Kongu platio milijarder Stanley Ho – u dva navrata platio je 330 tisuća funti za šaku bijelih tartufa. No Ho, koji je svoj novac zaradio u kockarnicama, nije jedini koji uživa u trošenju novca. Definitivno se ističe Hassanal Bolkiah, sultan i premijer s Bruneja koji s flotom od sedam tisuća automobila posjeduje i pozlaćeni Boeing 747.

No, kako ističe West, čini se kao da se dio milijardera zasitio kupnjom Louis Vuitton torbica znatno mlađim suprugama i preuređenju kupaonica zlatnim pločicama, pa vlastiti novac sve češće koriste kako bi javnosti odaslali određenu poruku ili stvorili određenu sliku o sebi.

Upravo je to učinio Nicolas Berggruen, njemačko-američki suosnivač Huffington Posta, koji je također poznat kao 'milijarder beskućnik', zahvaljujući svojoj nevoljkosti da kupuje nekretnine i navici da živi samo u sobama hotela s pet zvjezdica. Poput Billa Gatesa, Berggruen novac koristi kako bi pažnju skrenuo na određena humanitarna pitanja te kako bi financirao humanitarne akcije diljem svijeta putem svoje zaklade Nicolas Berggruen Charitable Trust. Također je Berggruen dao svoj potpis za Bill Gatesovu kampanju Giving Pledge, čiji je cilj uvjeriti milijardere diljem svijeta da veći dio svoga bogatstva daju u dobrotvorne svrhe.

Drugi milijarderi su pak otplovili u političke vode, poput bivšeg njujorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. Milijarderi pokušavaju ući u politiku i u drugim zemljama, od Austrije, Australije, Francuske, Gruzije, Indije, Italije, Rusije, Tajlanda pa do Ukrajine. Upravo je to, ističe West, razlog za zabrinutost. Sasvim je razumljivo zašto milijarderi imaju potrebu izraziti svoje stavove, lobirati vlade, utjecati na izbore, no sve dok su ostali svjesni zašto oni to čine te mogu djelovati u skladu s time. 'Srećom, brojni milijarderi ipak svoj novac doniraju tamo gdje je najpotrebniji i veći dio svoje filantropije usmjeravaju ipak prema obrazovanju i zdravstvenoj skrbi', navodi West.