NE NASJEDAJTE

Znate li koliko novca bez potrebe ostavljate u trgovinama?

11.09.2014 u 07:18

Bionic
Reading

Možda vam se čini da nabava namirnica nikad nije bila jednostavnija jer na svakom uglu postoji trgovina, a ni veliki šoping-centri nisu daleko. No ako uzimate prvo što vam dođe pod ruku, velike su šanse i da će krajnji račun biti znatno viši

Iako su posljednjih godina trgovci morali unijeti mnoge korisne promjene poput istaknutih cijena proizvoda po komadu kada su u velikim pakiranjima, još uvijek koriste male trikove zbog kojih smo skloni potrošiti više nego što bismo trebali.

Ekonomist i jedan od voditelja uvođenja cijena pojedinačnih komada u pakiranjima u Australiji, Ian Jarratt, rekao ja za news.com.au da kupci još uvijek nisu svjesni koliko novca bespotrebno ostavljaju u trgovinama.

Ističe da je glavni problem u tome što trgovine ne čine ništa kako bi dale točne informacije kupcima i tako ih zapravo educirale. Umjesto toga, koriste trik sa zbunjivanjem, jer je ljudima teže odlučiti što kupiti.

Jedan od primjera je onaj u kojem gramaža proizvode bude smanjena, ali pakiranje ostaje isto. I tako u žurbi kupac, primjerice, odabere čokoladu od 80 grama koja je donedavno bila 100 grama. Također se može dogoditi i obrnuta situacija, da se veličina pakiranja poveća, ali količina je i dalje ista, za razliku od nove, više cijene.

Recesijska vremena zahtijevaju recesijske mjere i ako želite dobiti najbolje za novac koji trošite, morat ćete zasukati rukave i oboružati se strpljenjem kod nabave namirnica u trgovinama i supermarketima.

Pakiranja

Kad kupujete recimo paket maramica, a ima nekoliko proizvođača koje cijenite, usporedite koliko je pojedinačna cijena kod svakog pakiranja. Ponekad je srednje pakiranje jednako skupo kao i veliko, a ponekad je obrnuto pa svakako trebate vidjeti kolika je cijena po komadu.

Usporedba brendova

Neki mogu biti povoljniji od drugih, a možda ćete imati sreće i da ih nađete na akciji. Ako volite čokolade različitih proizvođača, prođite trgovinom i usporedite cijene.

Posebne ponude

Svakako provjerite cijene s posebnom ponudom i usporedite ih s onim običnim. Ponekad to uopće nije povoljnija varijanta iako se tako čini na prvi pogled.

Fina pakiranja

Jedan dobar primjer kako ovdje uštedjeti je kava ili sušeno voće. Ono može biti pakirano u ljepšem omotu ili paketu, ali obično to znači da će i cijena biti viša. Stoga je u ovom slučaju to razlog da svakako usporedite cijene.

Isti proizvodi koji su različito spremljeni

Kad tražite određenu vrstu povrća, mesa ili ribe, usporedite koje su cijene za istu količinu u svježem, konzerviranom ili pak smrznutom obliku. Ponekad možete neko povrće naći na akciji pa ga kod kuće pripremiti za zamrzivač i tako dobiti ono što trebate po povoljnijoj cijeni.

Zamjenski proizvodi

Ponekad su proizvodi drugih brendova povoljniji od onih koje ste se navikli koristiti i samo ih trebate isprobati. To što su povoljniji ne znači da ne valjaju. Za početak usporedite sastav na deklaraciji pa se odvažite s eksperimentiranjem.

Usporedite cijene u raznim trgovinama

Za ovo je definitivno potrebno malo više truda i vremena, ali isplati se. Iznenadit ćete se da je, primjerice, cijena za bocu mlijeka niža za 50 lipa ili i kunu u različitim trgovinama. Ljudi koji su to istraživali pronašli su takve namirnice koje često kupuju i zatim po njih idu u razne trgovine ili kupuju više odjednom za one koje imaju dulji rok trajanja.