SLATKE MUKE

Što je važno reći djetetu prije polaska u školu

02.09.2014 u 07:33

Bionic
Reading

Polazak u školu velik je događaj i novo iskustvo za svako dijete, ali i za roditelja. Dijete napušta zaigrani svijet u vrtiću i čekaju ga mnoge promjene. Roditelji se boje upravo tih promjena, ali uz razgovor s djetetom mogu se izbjeći problemi i strahovi

Iako se strah javlja zbog neizvjesnosti jer dijete ne zna što ga čeka, odvaja se od roditelja i odlazi u nepoznato okruženje u kojem će boraviti s nepoznatom djecom i nastavnikom, roditelji ga u većini slučajeva mogu preduhitriti.

Djeca mogu pokazivati strah na različite načine, od postavljanja mnogo pitanja i izražavanja briga plačem do psihosomatskih smetnji (glavobolja, trbuhobolja).

'Važno je da roditelji prepoznaju taj strah i kroz razgovor s djetetom probaju odgovoriti na što više njegovih pitanja, da ohrabre dijete i pruže mu podršku. Što više roditelji približe iskustvo koje dijete čeka u školi, samu zgradu i ono što se očekuje od djeteta, to će mu biti lakše. Svakako se preporučuje uključiti dijete u pripreme za školu i na vrijeme kupiti torbu, knjige, bilježnice i pribor, odjeću i sl. te pripremiti prostor kod kuće u kojem će dijete moći pisati zadaće i učiti', rekla nam je psihologinja i voditeljica Hrabrog telefona Hana Hrpka

U razgovorima s djetetom važan je vaš pozitivan stav prema školovanju, školi i nastavniku ne bi li i dijete steklo dojam da je to nešto čemu se treba radovati, pa čak i ako sami nemate pozitivno iskustvo. Jednako je tako važno da upozorite bliske prijatelje i članove obitelji da izbjegavaju stereotipne rečenice poput: 'Sada više nema igranja, krećeš u školu.' Koliko god oni misle da je to zabavno i da se malo šale s djetetom, ovakve rečenice mogu ostaviti jako negativan dojam i usaditi strah.

Stoga pokušajte zajedno s djetetom kupiti sve stvari za školu, pričati mu svoje simpatične školske anegdote iz ili pak naglasiti da će u razredu imati puno prijatelja.

Djeca i roditelji posjećuju školu prilikom upisa i razgovora s pedagozima pa mališanima ta 'velika' zgrada nije potpuno nepoznata. Prije početka nastave svakako još koji put prođite pored škole, provjerite ima li kakvih obavijesti i veselo reagirajte na njih, primjerice kada se na školskim vratima izvjesi popis razreda, učitelja i djece. Ovih dana također može pomoći to da dijete razgovara s djecom koja već idu u školu pa ih zamolite da im ispričaju pozitivne stvari o školi i zašto je lijepo ići u nju.

Prvi dani u razredu

Na samom početku nastave također je važno svakodnevno razgovarati o tome što se događalo u razredu, ali bez prevelikog pritiska. Djetetu je potrebno vrijeme prilagodbe i ne treba imati velika očekivanja. Nekoj djeci jednostavno treba malo više vremena da se snađu u novoj situaciji, a u procjeni će svakako pomoći i učitelji, s kojima od prvog dana treba imati direktnu i iskrenu komunikaciju.

Ukoliko dijete dulje vrijeme pokazuje otpor i strah od ostanka u školi, posavjetujte se s nastavnikom i stručnim suradnikom u školi. Njihovo dugogodišnje iskustvo svakom roditelju može biti od velike pomoći.

Što je važnije od slova i brojeva

Roditelji se često brinu pitajući se hoće li djetetu biti teže ako nema predznanje. No zapravo je pisanje, čitanje ili brojanje manje važno od samopouzdanja i emocionalne spremnosti. Ako se dijete dobro osjeća te ima dobru komunikaciju s učenicima i učiteljicom, lako će svladati program i napredovati.