LAKO I POVOLJNO

Kako zalijevati biljke dok ste na odmoru

26.07.2014 u 07:23

Bionic
Reading

Kada odlazite na ljetovanje, jedan od većih problema je kako zalijevati biljke, jer će se u protivnom posušiti. Uz dobru staru ideju da ključeve od stana date obitelji ili susjedima, ima još nekoliko načina

Zalijevanje cvijeća i ostalih biljaka koje ostavljate tijekom godišnjeg odmora možete riješiti na vrlo jednostavne i povoljne načine. Svaka od ovih ideja vlažit će biljke po nekoliko dana pa ćete u slučaju duljeg izbivanja trebati zatražiti pomoć susjeda ili prijatelja, ali barem će doći koji put manje.

Iskoristite plastičnu bocu

Kao što ćete vidjeti u videu, ovo je vrlo jednostavan način zalijevanja koji može potrajati nekoliko dana. Bocu napunite vodom i okrenite naopako pa stavite u zemlju. Prije toga dobro zalijte biljke jer će zemlja tada sporije povlačiti vodu iz boce.

Vezica, gaza ili crijevo

Ova je ideja slična prvoj, ali umjesto boce koja ide direktno u zemlju stavlja se vezica, namočena u bocu s vodom. Tako će zemlja pomalo upijati vlagu s vezice, a vezica će vodu povlačiti iz boce. To je možda zgodno za biljke koje ne traže previše vlage, jer će više vode isteći direktno iz boce.

Zalijevanje više biljaka odjednom

Nekoliko teglica možete posložiti na jedan dugački tanjurić i također iskoristiti bocu. No ovaj put ona se stavlja na tanjurić i zatim zemlja upija vodu po potrebi, a boca otpušta kada se tanjurić isprazni. Pogledajte video i shvatit ćete kako je to vrlo jednostavno.



Dodatno osiguranje

Prije odlaska i nakon što ste biljke obilno zalili vodom, stavite na zemlju slamu, vlažnu mahovinu, vulkanski pijesak ili kore drveća, jer će voda manje isparavati iz zemlje. Možete probati i s prekrivanjem najlonom. Samo morate staviti štap koji će najlon držati iznad biljke pa ga zatim povezati oko tegle.

I ne zaboravite prije puta dobro pregledati biljke kako biste se uvjerili da su zdrave, a nekoliko dana prije možete ih dohraniti odgovarajućim gnojivom. Maknite sve suhe listove i ocvale cvjetove, a zatim složite sustav zalijevanja.