NAGRADNJAČA

Rashladite se uz Spezi!

28.07.2014 u 09:48

Bionic
Reading

Nostalgični ste za 80-ima? Potražite Spezi i lansirajte se u bolja vremena! Prije gotovo 50 godina u njemačkom gradu Augsburgu, pivarska obitelj Riegele došla je na ideju proizvoditi danas vrlo popularno piće Spezi.

U tom je razdoblju pivovara Riegele bila među prvim pivovarama koje su paralelno razvijale i proizvodnju bezalkoholnih pića. Tako su njihovi manageri, primijetivši da u restoranima gosti traže miješano piće od kole i soka od naranče, što je za posljedicu imalo velike ostatke pića i zahtijevalo dodatan napor od domaćina, dobili ideju tržištu ponuditi gotovo miješano piće okusa kole i naranče na koje su prenijeli već postojeće ime Spezi. Sasvim slučajno, majstori iz pivovare Riegele osmislili su novo hit piće koje je preko Njemačke došlo i do drugih zemalja Europe, pa tako i naše Hrvatske. Spezi je bi poznat u Dalmaciji upravo kao mješavina, a svoju slavu je dosegnuo baš 80-ih godina kad je sve bilo u znaku dobre glazbe, tajica, štucna, velikih frizura i odlične zabave.

Upravo u atmosferi ludih 80-ih, Spezi je predstavljen i hrvatskoj publici uz domaće i strane uspješnice tog vremena u izvedbi Luke Nižetića koji je tim povodom izjavio: 'Sjećam se kako su mi roditelji govorili da su 80. godine bile one najbolje, sve je bilo ljepše, osjećala se lakoća življenja. Spezi je bio neizostavan dio ljetnih druženja uz modu ludih 80-ih i hitove Azre, Prljavaca, Haustora, Dine Dvornika, Đavola i mnogih drugih. Veseli me što će se upravo i na mlađe generacije prenijeti taj pozitivan duh 80-ih, zajedno s pravim okusom Spezija, das Originala.'

Mnogi zasigurno ne znaju da je prvi Spezi bio pivo, danas je Spezi jedno od najpoznatijih bezalkoholnih pića u svijetu pripremljen od soka naranče i limuna, kole i mandarina i još puno malih tajni koje se danas nalaze isključivo u Speziju, Das Original.

Zbog svoje popularnosti, izraz Spezi – što na bavarskom narječju znači 'dobar prijatelj' – postao je u kolokvijalnom govoru naziv za sva slična pića, odnosno mješavine s kolom, baš poput Kaladonta, Kleenexa, Labella i mnogih drugih poznatih brandova.

Retro piće koje vraća u mladost ponovo dolazi u kafiće i donosi sa sobom neodoljivi štih 80-ih godina te će sigurno zaintrigirati mlade generacije koje će se brzo prepustiti lepršavoj atmosferi i osvježenju koje pruža Spezi, das Original.

Tportal.hr je za svoje čitatelje pripremio tri paketa Spezija.

Imena dobitnika objavit ćemo u ponedjeljak, 28. srpnja.

Nagradu su osvojili:

Petar Slatina
Kristina Ergotić
Inga Janeš

Nagrade šaljemo poštom na kućnu adresu.