I PRIJE NEGO VAM KAŽU

Znakovi koji otkrivaju da ćete dobiti otkaz

05.08.2014 u 13:51

Bionic
Reading

Čuli ste brojna šuškanja kako se u tvrtci u kojoj radite spremaju otkazi i pitate se – jeste li baš vi sljedeći i nalazi li se vaše ime na otkaznoj listi?

Već dulje vrijeme slušate kako se u poduzeću u kojem radite spremaju otkazi i sumnjate da biste upravo vi mogli dobiti otkaz, ili pak niste ispunili zadane ciljeve te sad strahujete za sigurnost svog radnog mjesta? Kako znati hoćete li zaista dobiti otkaz? Na to pitanje osim poslodavca nitko ne može dati apsolutno točan odgovor, no tu su određeni znakovi koji upućuju na to da je vrijeme da počnete tražiti drugi posao.

Razina vaše odgovornosti se poprilično smanjila. Ako ste do sada bili odgovorni za vođenje velikih projekata, a sada praktički kuhate kavu, to je blago rečeno poprilično loš znak. Ukoliko ste do sada bili jako zauzeti da ste jedva stizali sve obaviti, a sada si doslovce morate tražiti posla, jasno je kako su vaši zadaci delegirani nekom drugome. Prema riječima Chaza Pittsa-Kysera, savjetnika za karijeru, to je znak kako se vaš šef već priprema za vaš odlazak te vam ne želi dodijeliti previše zadataka s obzirom na vaš skorašnji odlazak iz kompanije, prenosi monster.com

Šef vas izbjegava. Jedan od najočitijih znakova da vam se sprema otkaz je trenutak kada vas nadređeni ili menadžer počne izbjegavati, te više ne odgovara na vaše pozive, poruke ili upite. Lin Grensing-Pophal, autorica knjiga o ljudskim potencijalima, savjetuje kako je u ovome slučaju najbolje jasno tražiti povratnu informaciju, a ne izbjegavati postaviti pitanje. Naime, upravo to bi mogla biti mogućnost da okrenete situaciju u svoju korist.

Nedavno ste dobili opomenu. Mnogi zaposlenici koji opominju druge i prozivaju ih za određene propuste vrlo često ne vide kada se to isto sprema njima. Budim realni, ako znate da niste dobar zaposlenik – konstantno kasnite, ne ispunjavate zadane ciljeve, imate probleme sa suradnicima i slično, onda vam to i ne bi trebalo biti iznenađenje. Obično je prva opomena pisana, druga vam poručuje da ste na tankom ledu, a ako dođe do treće, onda je to obično kraj.

Vaše radno mjesto više nije potrebno. Ako vaš posao može biti automatiziran, tada će se to vjerojatno i dogoditi. Ako obavljate posao koji može odraditi i stroj umjesto osobe, tada ćete vjerojatno morati potražiti drugačiji tip posla, savjetuje savjetnik za karijeru Cheryl Palmer. Drugim riječima, samo je pitanje vremena kada će i vaša kompanija odlučiti na određenim poslovima ljude zamijeniti strojevima.

Profesionalni razvoj više ne postoji. Ukoliko vam više nije dopušteno radno mjesto napuštati zbog profesionalnih ručkova ili vam pak kompanija više ne želi plaćati tečajeve koje ste pohađali, to je loš znak. Prema riječima Leigh Steere, stručnjakinje za menadžment, upravo bi to mogla biti naznaka 'strategije otpuštanja' i u tom slučaju najbolje je nadređene izravno upitati što se događa i možda početi tražiti drugi posao.

Tvrtka u kojoj radite nedavno je akvizirana. Ako do ste do sada radili u maloj tvrtci koju je kupila veća tvrtka, postoji velika šansa da novi vlasnici već imaju ljude koji znaju obavljati vaš posao. Možda ćete imati prilike ostati još jedno vrijeme dok traje razdoblje prilagodbe, no čim se posao počne duplicirati, velike su šanse da više nećete biti potrebni poslodavcu.

Zamoljeni ste da napravite opis posla za svoje radno mjesto. Ako se tvrtka nalazi u financijskim problemima te se režu troškovi, rezanje plaća za određena radna mjesta uvijek je opcija, a tvrtka će u tom slučaju poduzeti nekoliko koraka. Na primjer, od svakog zaposlenika će se tražiti da predaju precizne i ažurirane opise poslova za svoja radna mjesta. Tvrtka mora znati što točno radite kako bi se mogla razmotriti opcija da se neke radnike zamjeni onima s nižim plaćama ili pak da se određeni poslovi potpuno ukinu. Naravno, napominje Julie Austin, osnivačica tvrtke 'Fun Job Fairs', traženje izrade opisa posla može biti i u druge svrhe, tako da je kontekst ključan u ovom slučaju.