STRAH OD ODVAJANJA

Što možete očekivati kad pošaljete klince na more

21.07.2014 u 07:24

Bionic
Reading

Vaš mališan odlazi na more s bakom i djedom, a vas muče mnoga pitanja oko odvojenosti te što učiniti kada se dijete požali da mu nedostajete. Ne brinite se, sve je to sastavni dio roditeljstva, a stručnjaci znaju kako se nositi s ovim izazovom

Psihologinja Hana Hrpka, voditeljica Hrabrog telefona, ističe da prije odvajanja od djeteta treba uzeti u obzir njegovu dob. Tako za djecu prije druge godine nije dobro da se dulje odvajaju od roditelja jer se u to vrijeme javljaju snažni strahovi od odvajanja. Osim dobi, da bi dijete moglo ići bez roditelja na more, važno je da se osjeća ugodno s osobom s kojom će ići te da zna da će dobiti svu podršku koja mu bude trebala u teškim trenucima.

Ukoliko dijete primjerice ne viđa često baku i djeda, ne bi ga trebalo prisiljavati da ide s njima na more jer bi to iskustvo moglo ostaviti posljedice svim stranama. Ako ste već tako odlučili jer primjerice mališana ne želite ostavljati preko ljeta u vrtiću, potrudite se da prije odlaska dijete češće viđa baku i djeda te s njima uspostavi čvršći kontakt. Čak ga odvedite da prespava kod njih koju noć i pratite reakcije. Na taj će način dijete shvatiti da ga niste napustili i da je to privremeno rješenje.

Bilo bi dobro i isplanirati s djetetom što će raditi na moru s bakom i djedom, omogućiti mu da nazove roditelje kada to poželi te da može ponijeti svoju najdražu igračku. Sve su to stvari koje mu mogu pružiti osjećaj sigurnosti te mu olakšati novonastalu situaciju.

Mama, tužan sam, želim kući…

Gotovo je sigurno da će dijete tijekom odvojenosti od roditelja u nekom trenutku uhvatiti tuga. No roditeljima često odvajanje od djeteta teže pada nego samoj djeci! Prije odlaska recite djetetu da će vam nedostajati, ali ćete se čuti telefonom i cijelo vrijeme ste u mislima uz njega.

Ukoliko dijete nazove jer je tužno, razgovarajte s njim o onome što se dogodilo, kako provodi vrijeme i zabavlja se pa će i samo shvatiti koliko mu je lijepo te sve rjeđe doživljavati krize.

'Dogovorite se kako će izgledati njegovi dani, u koje doba će ga mama i tata zvati (npr. navečer), kako bi dijete znalo što može očekivati jer to povećava njegov osjećaj sigurnosti u situaciji bez roditelja. Vrlo je važno da roditelji onda poštuju taj dogovor. Dijete se može rastužiti u razgovoru s roditeljima i pitati kada će oni doći. S obzirom da djeca, a posebice manja, nemaju pojam o vremenu kao mi odrasli, bilo bi dobro na neki im način to približiti. Na primjer, moguće je da svi zajedno prije puta nacrtaju kalendar s danima koje će dijete s bakom i djedom križati svaki dan nakon razgovora s roditeljima kako bi mu se lakše predočio trenutak kada će vidjeti mamu i tatu', objasnila nam je Hana Hrpka.

I roditeljima je teško

Djeca se prilagođavaju novonastalim situacijama bolje nego što mi odrasli mislimo. Ljeto s bakom i djedom je slično kao polazak u vrtić ili školu, a dijete se može vrlo brzo prilagoditi. Dapače, ljetovanje s bakom i djedom može biti zabavno i opušteno, bez obveza i 'moranja'. Nemojte zaboraviti da djeca jako dobro osjećaju ono što osjećaju i njihovi roditelji. Ako primijete da su mama i tata zabrinuti zbog odvajanja, i sami će se tako osjećati. Stoga je važno da budete sigurni u odluku oko djetetovog odlaska i prihvatite da je riječ o privremenoj odvojenosti. Osim što se kroz odvojenost dijete uči samostalnosti, ona pozitivno utječe i na njegovo samopouzdanje pa se u trenucima vlastite krize prisjetite koliko dobroga činite za svoje mališane. I iskoristite trenutke kada su mališani na ljetovanju. Zapitajte se koliko puta poželite malo mira ili vremena za određene stvari.

Pravila za bake, djedove, tete…

Često se događa da su bake i djedovi popustljiviji od roditelja jer su posebno osjetljivi na svoju unučad i teško im je postaviti granice pa dopuštaju ponašanja i popuštaju zahtjevima koje roditelji inače ne podržavaju. Svakako imaju pravo na svoj jedinstven odnos s unucima, ali nedosljednosti u odgoju djeteta mogu dovesti do poteškoća u odnosu roditelja i djeteta, a to ponekad zna biti i izvor nesuglasica. Zato jasno iznesite svoj stav o odgoju baki i djedu. Njihov savjet je dobrodošao, no važno je znati očekivanja roditelja i poštivati ih. Ipak, poučeni praksom, moramo reći da ne treba očekivati čuda jer bake i djedovi će vjerojatno barem malo popustiti mališanima. Bitno je da nađete kompromis te da dijete bude zadovoljno.

Jedino što poslije povratka morate očekivati malo je buntovništva jer će dijete sigurno htjeti ostati na 'boljem režimu', kao kod bake i djeda. No vašim dosljednim ponašanjem mališani će vrlo brzo shvatiti da i dalje vrijede vaša pravila.