JEFTINI TRIKOVI

Što činiti kad ručnici imaju neugodan miris?

16.07.2014 u 11:59

Bionic
Reading

Je li vam se ikada dogodilo da uzmete čist ručnik iz ormara i obrišete se nakon tuširanja, a pritom shvatite da taj ručnik ima, blago rečeno, neugodan miris? Premda se na prvi pogled čini da pranje ručnika ne može biti jednostavnije, pogreške su vrlo česte te ručnici nakon pranja budu grubi i imaju neugodan miris

Uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova, vrlo jeftinih, jednostavnih i prirodnih, vaši ručnici će konačno biti mekani i divnog svježeg mirisa.

Ocat. Netom prije pranja ručnika jednu do dvije šalice bijelog octa ulijte izravno u bubanj perilice za rublje, a njime možete zamijeniti i uobičajeni omekšivač za rublje. Kada je u pitanju čišćenje i osvježavanje, ocat je jedan od najboljih prirodnih izbora. Naime osim što će omekšati ručnike te ukloniti neugodan miris, ocat je jeftin i pripada ekoproizvodima.

Soda bikarbona. Prilikom pranja ručnika u perilicu dodajte pola šalice ovog moćnog praška i to izravno u bubanj. Bez brige, soda bikarbona neće oštetiti ručnike. Mali dio sode pospite i preko gume na vratima perilice. Nakon toga ručnike posute sodom ostavite najmanje pola sata ili čak preko noći u perilici i tek ih sutradan, bez skidanja sode, operite u perilici.

Čista perilica za rublje. Ako perilica ima neugodan miris ili je prljava, ne možete očekivati ni da će ručnici poslije pranja biti svježi i mirišljavi. Velik broj perilica vrlo je osjetljiv na taj tzv. smrdljivi sindrom, stoga ih je potrebno redovito čistiti, a stručnjaci preporučuju dubinsko čišćenje barem jednom mjesečno. Najlakši način da očistite perilicu je da ulijete šalicu octa u dozer za pranje i bubanj te upalite program pranja na najvišoj temperaturi. Također, nakon svakog pranja ostavite pritvorena vrata perilice kako biste spriječili nastanak neugodnog mirisa i plijesni.

Temeljito sušenje. Ukoliko sušite ručnike u sušilici, prije nego što ih pospremite u ormar dva puta provjerite jesu li doista suhi. Naime ručnici se nakon sušenja mogu činiti topli, ali to ne znači i da su suhi. Ručnike nikada ne bi trebalo pospremati ako su vlažni, naime upravo to će potaknuti nastanak plijesni i bakterija koje uzrokuju neugodan miris. Zbog toga ni prljave i vlažne ručnike nikada ne bi trebalo ostavljati u košari za prljavo rublje - ako ih ne možete odmah prati, objesite ih da se osuše i tek nakon toga stavite u košaru. Isto tako, nakon tuširanja raširite ručnike da se osuše, jer ako ih ostavite da mokri vise na kukici na vratima, vrlo lako bi mogli poprimiti neugodan miris.

Svjež zrak. Sušenjem rublja na svježem zraku ne samo da ćete uštedjeti na računu za struju, već ćete i produljiti životni vijek rublju. Naime koliko god sušilice bile praktične, one u određenoj mjeri oštećuju odjeću – sve one mucice koja nakon sušenja pronalazite u sušilici zapravo su rezultat trošenja odjeće. Osim toga, djelovanje sunca i vjetra ubit će bakterije te prožeti ručnike svježim mirisom.