POGREŠNI KORACI

Gdje najčešće griješimo kod uređenja doma?

11.07.2014 u 07:12

Bionic
Reading

Pogrešan odabir boja, previše namještaja, nefunkcionalan raspored, slijepo praćenje trendova, samo su neki od pogrešnih koraka koje činimo kod uređenja doma, a koje je vrlo lako izbjeći

Nemate nijednu biljku oko sebe

Zelene biljke unijet će dašak svježine u svaki prostor, i to ne samo u estetskom smislu. Pročistit će zrak u domu koji u nekim slučajevima, ako ne provjetravate dovoljno prostor, može biti onečišćeniji nego vani. Osim toga, istraživanja su pokazala da možete i smanjiti stres ukoliko na prazno mjesto u stanu postavite zelenu biljku.

Povodite se za trendovima

Nemojte potrošiti hrpu novca na komade namještaja koji su trendi. Trendovi dolaze i prolaze, a ako već želite investirati u nešto, neka to bude komad namještaja koji će uvijek biti 'in', bezvremenki klasik. Ako baš ne možete odoljeti nekoj trendi lampi ili stolici, radije eksperimentirajte s jeftinijom verzijom te lampe ili stolice koje ćete se kasnije lako odreći kad trend prođe i ona postane 'demode'.

Koristite samo stropno svjetlo

Oslanjate li se na ugradbenu rasvjetu, posebno u kuhinji, vjerojatno ni ne shvaćate da i dalje živite u mraku. Takva vrsta rasvjete ne dopušta da svjetlo iz žarulje sjaji punom jačinom, pa vertikalne površine u prostoriji nisu dovoljno osvijetljene. Razne lampe, poput onih stolnih i zidnih, ne samo što će vam olakšati svakodnevne poslove, već će stvoriti svjetliji i pozitivniji prostor.

Ulazni hodnik služi kao odlagalište za sve i svašta

Jakne, kaputi, cipele, kišobrani, torbe, ključevi, sve to treba negdje smjestiti i hodnik vam se čini kao idealno mjesto za to. No gomila stvari po zidovima i podu samo stvara osjećaj kaosa i neurednosti. Ugradbeni ormari i uski, plitki ormarići za cipele sakrit će sve ono što se uostalom ni ne treba vidjeti, a prostor će djelovati prostranije i daleko urednije. Uostalom, i po feng shui principima hodnik bi trebao biti uredan i lišen kaosa.

Hladna plava nijansa nije boja za blagovaonice

Plava boja je hladna, a neke njene nijanse su hladnije od drugih. Stoga hladna plava nijansa može djelovati hladno i odbojno, a to nije atmosfera koju želite postići u prostoriji za objedovanje. Osim toga, neka su istraživanja dokazala da ta boja djeluje i na suzbijanje apetita što možda zvuči sjajno ukoliko planirate izgubiti koji kilogram viška. No kod obiteljskih ručkova i večera s prijateljima ipak želimo postići suprotan učinak.

Zavjese ste postavili prenisko

Zavjese nikad nemojte vješati na sam vrh prozorskog okvira već bi karnišu trebalo postaviti točno ispod stropa. Na taj će način prostor vizualno izgledati prostranije i nećete ga zagušiti. Također je uputno birati prozračne zavjese koje propuštaju dnevno svijetlo.

Zagušili ste prostor

Pažljivo birajte materijal u stanu jer drvo, kamen, kao i materijali u tamnijim bojama u prostoru znaju djelovati teško i zagušuju ga. U manjim prostorima preporučljivo je birati materijal u svjetlijim bojama, a ako prostor želite vizualno povećati, koristite i transparentno staklo.

Birate samo jednobojne ukrase

Kad birate ukrasne jastuke, prekrivače, zidne tapete ili vaze nemojte napraviti jednu od čestih pogrešaka kod uređenje interijera i odabrati samo jednobojne ukrasne predmete. Budite hrabri i kombinirajte različite boje i uzorke kako prostor ne bi djelovao monotono i lišen bilo kakve osobnosti.