UČINKOVITO I JEFTINO

Što sve možete očistiti sodom bikarbonom

12.07.2014 u 10:32

Bionic
Reading

Primjena sode bikarbone doista je široka; taj 'čudotvorni' prah je neotrovan, uz ocat jedan je od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje, može se koristiti prilikom kuhanja, ima i ljekovita svojstva, a najbolje od svega – jako je jeftin

Soda bikarbona prirodni je materijal, prisutan u većini organskih oblika života. Sjajan je dodatak prilikom kuhanja, potpuno je netoksična, može se koristiti u medicinske svrhe, ali i za učinkovito čišćenje doma, piše thenewhomemaker.com. Najbolje od svega – soda bikarbona je jeftina. Cijena sode bikarbone (pogotovo kada je kupljena u velikim pakiranjima) daleko je manja od bilo kojeg drugog sredstva za čišćenje.

Što sve možete očistiti sodom bikarbonom?

Očistite kuhinju. U kuhinji sigurno imate posudicu sode bikarbone koja vam može poslužiti za različite svrhe. Iako može biti sjajan dodatak prilikom pečenja i kuhanja, soda bikarbona sjajno će vam poslužiti i za čišćenje kuhinje.

Malu posudicu sode bikarbone stavite u hladnjak, zamrzivač ili kuhinjski ormarić. Soda bikarbona neutralizirat će sve neugodne mirise. Isto tako, soda bikarbona sjajno će neutralizirati dobro poznate neugodne mirise iz kante za smeće. Prilikom stavljanja nove vrećice za smeće, na dno kante naspite malo sode bikarbone, zatim stavite vrećicu i na njezino dno stavite još malo sode bikarbone, time ćete zauvijek ukloniti neugodan miris koji se zna širiti iz kante.

Operite rublje

Zamijenite polovicu mjerice deterdženta za pranje rublja  sodom bikarbonom kako bi vam bijelo rublje ostalo bijelo, a odjeća zadržala svjež miris.

Za uklanjanje masnih mrlja, dodajte jednu do dvije čajne žličice sode u dozer za deterdžent ili u slučaju velikih mrlja, sodu prije pranja u perilici nanesite izravno na mrlju.

Soda bikarbona pojačava učinkovitost izbjeljivača na bazi klora. Dodajte polovicu šalice sode uz uobičajenu količinu izbjeljivača.

Ako vam se iz košare za prljavo rublje širi neugodan miris, svakoga dana ubacite žličicu sode bikarbone koja će suzbiti miris koji se širi iz prljavog rublja.

U kuhinji se nerijetko događaju nezgode, a prilikom kuhanja uvijek postoji opasnost da se zapali ulje ili masti. Ako do toga dođe, ne paničarite, već po ulju samo pospite sodu bikarbonu i eventualni plamen će se odmah ugasiti.

Kako bi vaši kuhinjski ormarići konačno bili savršeno čisti, na vlažnu krpu pospite malo sode bikarbone i prebrišite površine, a zatim ih isperite čistom vodom.

Plastične posude za pohranu hrane nerijetko poprime doista neugodan miris, koji se čini nemoguće ukloniti. No, sa sodom bikarbonom to je doista lako. Plastične posude isperite sodom bikarbonom i hladnom vodom. Ako je miris baš intenzivan te ne nestaje, tada posudu ostavite napunjenu vodom i sodom preko noći.

Sodom bikarbonom očistite i srebro. Za čišćenje srebra koristite smjesu sode bikarbone i vode u omjeru tri naprema jedan. Smjesu utrljajte na srebro, poput pribora za jelo, svijećnjaka i drugih ukrasa, zatim isperite i posušite mekom krpom.

Pločice na kuhinjskom podu nerijetko mogu biti prava muka za čišćenje. No ako želite ukloniti i one najgore masne mrlje te pločicama vratiti sjaj, sodu nanesite na vlažnu krpu, prebrišite pod i nakon toga ga isperite.

Očistite kupaonicu. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja s većih površina koristite smjesu vode i sode bikarbone (tri dijela sode i jedan dio vode). Napravljenu pastu nanesite na površinu, ostavite da odstoji, zatim tom istom pastom lagano izribajte površinu te isperite.

Soda bikarbona je i sjajno rješenje za učinkovito čišćenje češljeva i četki za kosu.

Kako biste spriječili začepljenje odvoda, u odvod jednom tjedno ulijte 1/4 šalice sode bikarbone te isperite toplom vodom.

Ostatak vašeg doma. Sodom bikarbonom učinkovito se uklanjaju neugodni mirisi koji mogu nastati u tepisima, jastucima i kutnim garniturama. Površinu pospite sodom, ostavite da odstoji 15-ak minuta, a zatim dobro usišite.

Ako se u vašem domu puši, a želite se riješiti neugodnog mirisa, stavite malo sode bikarbone na dno svake pepeljare.

Vlasnicima mačaka soda bikarbona sjajno će poslužiti sa sprečavanje neugodnih mirisa iz mačjeg toaleta. Samo u pijesak naspite malo sode i jednom zauvijek uklonite taj neugodan miris.

Vlasnici pasa znaju koliko miris mokrog psećeg krzna biti neugodan, a ovaj savjet će vam sigurno dobro doći. Mokro pseće krzno lagano pospite sodom te ga iščetkajte i neugodan miris će odmah iščeznuti.

Soda bikarbona spriječit će i nastanak mrlja na tepihu. Nakon što ste prolili kakvu tekućinu po tepihu, očistite je kao inače, a nakon toga to mjesto pospite sodom, ostavite da malo odstoji i zatim usišite. Tako ćete spriječiti nastanak mrlje ili razvijanje neugodnih mirisa.

Dječje igračke lako možete očistiti smjesom vode i sode. U veliku posudu ulijte mlaku vodu te dodajte četvrtinu šalice sode. Igračke ubacite unutra, a zatim ih isperite čistom vodom.

Izvan kuće (dvorište i garaža)

Sodu bikarbonu možete koristiti za uspješno uklanjanje masnih mrlja u dvorištu ili garaži.


Kako biste uklonili ostatke zagorene hrane s roštilja, rešetku roštilja pospite sodom, a zatim je potopite u vodu. Nakon nekoliko sati pougljeni komadi će otpasti.

Vrtni namještaj lako se može očistiti iz pomoć jedne četvrtine sode bikarbone pomiješane s toplom vodom.

Dječji bazeni na napuhavanje sjajno se mogu očistiti sodom i toplom vodom, a ta smjesa čak će ukloniti nastalu plijesan.

Nakon povrataka s odmora rekvizite s plaže ili pak opremu za kampiranje pospite s malo sode bikarbone, tako ćete spriječiti nastanak neugodnog mirisa.