JEFTINIJE RJEŠENJE

Kako rashladiti prostor bez klima uređaja

05.07.2014 u 11:02

Bionic
Reading

Tijekom vrućih ljetnih dana najjednostavnije je uključiti klima uređaj i rashladiti se. No ako strepite od visokih računa za struju i cilj vam je što manje koristiti klima uređaj, morat ćete pribjeći nekim trikovima koji će vam pomoći da temperatura u vašem domu bude ugodnija i podnošljivija

Tijekom velikih vrućina zamračite prostor kako biste spriječili da se sunčeve zrake probiju unutra. Imajte na umu da oko 30 posto vrućine u prostoriju ulazi upravo kroz prozore, a korištenje zavjesa, roleta i venecijenera pomoći će vam da spustite temperaturu u domu i smanjite račune za električnu struju jer ćete tako rjeđe posezati na daljinskim upravljačem od klima uređaja. Ako imate prozore na južnoj i zapadnoj strani, svakako je preporučljivo pridržavati se tog savjeta.

Zatvarajte vrata prostorija koje ne koristite. Zatvaranje vrata na sobama koje ne koristite spriječit će prodiranje hladnog zraka u njih tijekom najtoplijeg doba dana. No kad padne noć, a s njom i temperatura, svakako ih otvorite kako bi zrak cirkulirao kroz stan.

Obratite pozornost na posteljinu koju koristite. Ne samo da ćete, prilagodite li materijal posteljine godišnjem dobu, osvježiti spavaću sobu, već će vam biti i ugodnije spavati. Materijali poput flanela i flisa su sjajni tijekom hladnijih mjeseci, no želite li se zaista znojiti ispod njega tijekom toplijih mjeseci? Tijekom toplijih dana radije odaberite čisti tanki pamuk jer ćete sigurno bolje spavati.

Naši su roditelji, bake i djedovi preživjeli vrućine, pa nekako ćete i vi. Olakšajte si život tijekom pasjih vrućina i osvježite se rashlađenim bezalkoholnim pićima, a područje zapešća i vrata rashladite hladnim kompresama ili nečim hladnim. No uvijek vodite računa o odjeći, izbjegavajte umjetne i debele materijale, kao i tamne boje. Prirodni materijali poput pamuka, lana i svile i to u svijetlim bojama, idealan su izbor.

Uključite ventilaciju u kupaonici dok se tuširate te svakako uključite napu tijekom kuhanja. Naime, i napa i ventilator izvlače topli zrak iz prostorije.

Otvorite prozore tijekom noći.
Za vrijeme ljetnih mjeseci temperature također padaju preko noći, pa to razdoblje iskoristite najviše što možete i otvorite prozore kad dolazite na počinak. Možete napraviti i mali propuh, samo pazite da ne puše direktno po vama. Samo ne zaboravite zamračiti prostoriju i zatvoriti prozore ujutro prije nego što postane prevruće.

Riješite se klasičnih žarulja (sa žarnim nitima) jer ne samo što troše više električne energije, već i dodatno zagrijavaju prostor.

Što manje koristite pećnicu tijekom ljetnih mjeseci. Ako je unutra već jako vruće, zamislite kako će biti kad upalite na pećnicu na 200 stupnjeva. Ako imate vrt ili balkon, problem ćete riješiti budete li više koristili roštilj. To je uostalom i zdravije rješenje, jer na njemu osim mesa možete ispeći i povrće, uz minimalno korištenje masnoće.

I neki konkretniji radovi mogu vam olakšati boravak u domu tijekom ljetnih mjeseci. Za početak, dobro izolirajte prozore i stavite na njih zaštitne folije koje će smanjiti prodiranje sunčevih zraka i zagrijavanje prostora. Ako je izvedivo, zasadite ispred prozora ili vrata kroz koje najviše dopire sunce, drveće ili penjačice koje će se s vremenom dovoljno razrasti da vam osiguraju ugodnu sjenu.