VIDEO RECEPT

Slasna Sacher torta

23.04.2012 u 13:23

Bionic
Reading

Ova slasna torta, u kojoj se savršeno stapa okus čokolade i marmelade od marelica, nastala je igrom slučaja 1832. godine na dvoru vojvode Metternicha. Glavni se kuhar razbolio u trenutku kada je vojvoda poželio zadiviti svoje goste novim izuzetnim receptom. Franz Sacher, kuharov šegert, tada star samo šesnaest godina, napravio je ovu divnu tortu koja je zadivila vojvodine goste te postala i ostala jedan od najvažnijih simbola Beča

Potrebni sastojci:

180 g čokolade za kuhanje
140 g maslaca
160 g šećera
8 jaja
120 g brašna
10 g vanilin šećera
100 g džema od marelica

Za glazuru:
250 g čokolade za kuhanje
120 g šećera u prahu
120 ml vode
1 žličica margarina

Priprema:

Prije svega u zdjelu stavimo omekšali maslac, malo ga izmiješamo, dodamo omekšanu čokoladu (ne sasvim rijetku) i izmiješamo sastojke. Zatim dodamo prosijano brašno, šećer i vanilin šećer pa sve izradimo u jednoličnu smjesu.

U dvije zasebne zdjele odvojimo žumanjke od bjelanjaka, od kojih istučemo čvrsti snijeg. Sada u smjesu od čokolade, uz stalno miješanje, dodajemo jedan po jedan žumanjak te umiješamo snijeg od bjelanjaka (prvo dobro umiješamo 2 žlice snijega, a zatim nježno i ostatak). Kalup za tortu namažemo maslacem, pobrašnimo ga i u njega istresemo pripremljenu smjesu za tortu. Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 150°C otprilikejedan sat.

Gotov biskvit izvadimo iz pećnice, ostavimo 2-3 minute da se malo opusti, izvadimo ga iz kalupa i ostavimo da se ohladi. Biskvit zatim horizontalno prerežemo po pola, rastvorimo ga te obje polovice s unutarnje strane premažemo marmeladom i ponovo spojimo. Spojene polovice biskvita za daljnju obradu položimo na rešetku za torte, ispod koje stavimo papir za pečenje da nam se kasnije čokolada ne razlijeva po radnoj površini.

U tavu ulijemo otprilike 50 ml vode (toliko da malo razrijedimo marmeladu), dodamo preostalu marmeladu i stalno miješajući ugrijemo je na vatri. Dobivenom razrijeđenom, još vrućom, marmeladom premažemo cijelu tortu izvana te je ostavimo da se caklina ohladi.

Za to vrijeme u zasebnu zdjelu iznad pare stavimo šećer u prahu, dodamo vodu i miješamo dok se ne rastopi. Zatim dodamo istrganu čokoladu za kuhanje i dalje miješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.

Dobivenom glazurom prelijemo tortu, a paletnim nožem je brzo zagladimo po cijeloj površini i sa strane. Višak tekuće čokolade koja iscuri ostavimo da se prelije niz stranice torte kroz rešetku.

Recept preuzet sa stranice www.crochef.com