JEFTINO RJEŠENJE

Ima li boljeg saveznika u kući od običnog octa?

14.08.2014 u 07:13

Bionic
Reading

Najjednostavnije sredstvo za uklanjanje mrlja i neugodnih mirisa je običan bijeli ocat. Učinkovit je, jeftin i ne šteti zdravlju ni okolišu

U kojim situacijama ocat može biti koristan?

Čišćenje mikrovalne pećnice
Izmiješajte pola šalice octa s pola šalice vode i stavite u posudu za mikrovalnu. Pustite da tekućina uzavre u pećnici jer će se na taj način otopiti tvrdokorne masnoće na stijenkama pećnice, a nestat će svi neugodni mirisi. Nakon toga čistom krpom samo prebrišite unutrašnjost pećnice.

Čišćenje prozora
Umjesto da trošite novac na kemikalije za čišćenje stakla, pogotovo na one koje sadrže toksične ili potencijalno toksične sastojke, napravite svoju eco friendly tekućinu za čišćenje prozorskih stakala. Izmiješajte žlicu bijelog octa s litrom vode i ulijte u bočicu s raspršivačem. Našpricajte tekućinu na staklo i prebrišite novinskim papirom, a ne krpom ili papirom za ruke.

Uklanjanje mrlja
Mrlje od trave lako možete očistiti mješavinom trećine šalice bijelog octa i dvije trećine šalice vode. Otopinu nanesite na mrlju i tapkajte po njoj suhom i čistom tkaninom. Ponavljajte sve dok ne uklonite što je moguće više zelene mrlje i zatim operite taj komad odjeće kao i inače.

Osvježavanje rublja

U perilicu za rublje u odjeljak za deterdžent ulijte pola šalice bijelog octa. Boje na šarenoj odjeći bit će življe, a bijelo rublje bit će bjelje.

Čišćenje tepiha
Mrlje na tepihu, uključujući one od vina, možete ukloniti mješavinom octa i tople vode.


Pranje voća i povrća
Pomoću octa uklonit ćete neke bakterije i ostatke pesticida s voća i povrća. Pomiješajte tri dijela vode i dio bijelog octa te ulijte u bočicu s raspršivačem. Voće i povrće zatim isperite vodom.

Otapanje ljepila
Mučite se s uklanjanjem naljepnica s nekog proizvoda? Ili ste slučajno zalijepili nešto što niste trebali? I u tome vam od pomoći može biti ocat koji će poslužiti kao otapalo za uobičajene vrste ljepila.