ISKRENO I ISTINITO

Što svaka mama mora čuti

14.07.2014 u 09:17

Bionic
Reading

Roditeljstvo je teško. Ne tajnog recepta, nema točnih smjernica i upravo zato svi se roditelji bore sa svakodnevnim odlukama i problemima u odgoju djece. Kada su djeca još mala, u odgoju najčešće dominira majka, a ako imate jednu majku u svojoj blizini, ovo su stvari koje smijete i morate reći

Stvorena si za majčinstvo

Svaka majka zna koliko je teško podizati dijete te koliko se teških pitanja i sumnji nalazi na njenom srcu jednom kada dobije tu ulogu. Zato je važno da svaka majka čuje kako dobro radi taj posao. Vjerojatno ne postoji žena koja nije pomislila da je najlošija majka na svijetu, da njene prijateljice imaju puno više smisla za majčinstvo, a da one same tome jednostavno nisu dorasle. Upravo tada najpotrebnije je da im netko kaže kako to nije istina jer su zaista dobre majke.

Divim ti se

Blogerica s TheOrangeRhino.com, koja je majka četiri dječaka, ističe za Huffington Post da svaka mama treba znati kako joj se drugi ljudi dive zbog njenih napora i truda koji ulaže u svoje dijete. Uzmemo li u obzir to da danas većina majki radi, izvršava obiteljske obaveze i odgaja djecu, ne čudi da im se mnogi koji nisu odabrali takav životni put dive te često pomisle kako ne bi imali snage za takve obaveze. U svemu tome, lijepo je i poticajno da majke to otvoreno i čuju.

Super ti je haljina, ali…

Svaka majka barem je jednom izašla u javnost zamrljana a da to nije primijetila. Vjerujte nam na riječ, ako vidite prijateljicu koja na majci ima komadić tjestenine, neće vam zamjeriti što ste joj to rekli i spriječili daljnje neugodnosti.

Znam, nije vam lako

Ako ugledate mamu koja u trgovini kupuje namirnice, a beba nervozno plače, slobodno joj ponudite pomoć i kažite koju riječ ohrabrenja. Čak i ako vam se u tom trenutku čini da vas čudno pogledava, poslije će vam biti zahvalna.

Trebaš li rame za plakanje?

Mame plaču. To ne znači da imaju grozan život koji uopće nisu željele ili im partneri ne pomažu u odgoju djece, ali one su još uvijek najčvršća karika u podizanju obitelji. Iz tog razloga češće nose više na svojim ramenima, a kada se sve to sakupi, suze su neizbježne. Pravi prijatelji i članovi obitelji sposobni su to tako i sagledati pa budite tu za njih i ponudite rame za plakanje.

Majčinstvo je najteži posao

Na kraju dana svaka majka duboko u sebi zna da pred sobom ima težak zadatak, ali sav trud na kraju će se isplatiti. Ako ste često u blizini jedne takve osobe, sjetite se barem ponekad pohvaliti njene majčinske vještine i dati joj do znanja da se to i vidi.