NAGRADNJAČA

'Waitapu' u kazalištu Žar Ptica

09.05.2014 u 08:53

Bionic
Reading

Roman Jože Horvata 'Waitapu' nadahnuta je poetska bajka o odrastanju i spoznaji svijeta koji nas okružuje. Priča je to o žudnji pojedinca za novim, još neotkrivenim horizontima, o hrabrosti i znatiželji koje silovito ruše sve društveno postavljene granice ljudskog djelovanja i ponašanja, priča o pravu svakog čovjeka da postavlja pitanja, čak i ako ne postoje pouzdani odgovori.

Poznati hrvatski književnik i moreplovac Joža Horvat ovu je bajku smjestio u prostor južnih mora, u svijet egzotične Oceanije koji poprima mitsku dimenziju.

Nakon smrti roditelja Iteo živi i odrasta s bakom Orohivom u malom ribarskom mjestu. Prehranjuje se loveći ribu, no često mu pogled zastane na pučini, na rijetko vidljivoj crti tajanstvene i nikad nikome dostupne Waitapu. Iteo ne može prestati misliti o Waitapu, žudi za spoznajom, za odgovorima na brojna pitanja koja ga muče: što je s onu stranu Waitapu; ima li ondje riba; kakvih riba; proteže li se iza crte beskrajno more ili postoje neki otoci, neki ljudi? Pitanja, pitanja, pitanja! Međutim, seoski vrač Tefoto mrzi pitanja, pa čak ih se i boji, jer u mladiću koji žudi za znanjem vidi ozbiljnu prijetnju uspostavljenom poretku u selu, na čijem se čelu nalazi poglavica Ataito. Srećom, Iteo ima mudrog učitelja, starca Paranu, kojeg je jednom more izbacilo na obalu pokraj njihovog sela. Parana će svoje znanje nesebično prenijeti na Itea i pomoći mu da se upusti u pustolovinu života, u život sam...

Kazalište Žar Ptica u subotu 10. svibnja u 11 sati po prvi put na matineji prikazuje premijernu predstavu 'Waitapu', prema kultnom romanu Jože Horvata i u režiji Saše Broz. Predstava je namijenjena djeci iznad 8 godina.

Tportal.hr je za svoje čitatelje pripremio 3x2 ulaznice!

Po dvije ulaznice su osvojile:

Lara Bačani
Ljudmila Burmistrova Janči
Zvonka Brozičević Husajina