ZA DOM I ZDRAVLJE

Što sve možete učiniti s ljuskom jajeta

25.07.2014 u 07:46

Bionic
Reading

Kada pojedete jaja, ljuske najčešće završe u smeću, a zapravo ih možemo odlično iskoristiti i biti ekološki osviješteni

Zbog kalcija i ostalih minerala, ljuska jajeta zapravo je jako korisna u domaćinstvu te može poslužiti i kao narodni lijek u nekim slučajevima.

1. Kompost

Stavite ljuske u kompost jer će se razgraditi i dodati kalcij te ostale minerale, piše goodhousekeeping.com

2. Zaštitite biljke

Razni puzavci poput puževa neće se približivati biljkama ako oko njih posložite slomljene ljuske jajeta.

3. Priprema sjemena

Iskoristite kutiju od jajeta i polovice ljuski pa u njih stavite malo zemlje i sjeme za buduće biljke poput rajčice. To će simpatično izgledati, a nećete morati trošiti čaše ili lončiće.

4. Čišćenje

Za zapečene tavice ili vaze u kojima se nakupio kamenac ljuske jajeta odlično su rješenje. Usitnite ljuske, pomiješajte s malo vode i deterdženta te se primite posla.

5. Mozaik

Ako ste kreativni, ljuska od jajeta može se obojiti i postati dio zanimljiva mozaika ili viseći ukras ako jaje ispušete pa uredite.

6. Zaštitite cijevi u sudoperu

Nekoliko komada ljuskica od jajeta u odvodu od sudopera spriječit će začepljenje cijevi. Nakon što ste očistili kuhinju i završili s kuhanjem, sve otpatke jednostavno bacite zajedno s ljuskom.

7. Iskoristite membranu

Tanka membrana koja se nalazi u jajetu, ispod ljuske, u nekim je zemljama poznata kao lijek za porezotine i urastao nokat. Ako vam se dogode nezgode ovoga tipa i nemate ništa drugo pri ruci, vrijedi probati.

8. Iritacije na koži

Ljusku ostavite dva dana da odstoji u octu od jabuke i kada ga ocijedite, dobili ste lijek koji pomaže kod manjih iritacija i oštećenja na koži.

9. Maska za lice

Prirodnim maskama za lice dodajte usitnjenu ljusku jer će nahraniti kožu. Ako je u pitanju maska koja se suši i otvrdne na licu, ogulite je prije nego što se stvrdne do kraja.