PRAKTIČNIJE I LJEPŠE

Trikovi koji malu kuhinju čine većom

25.04.2014 u 07:29

Bionic
Reading

Imate li manji prostor predviđen za kuhinju, to ne znači da ona treba biti zatrpana i nefunkcionalna. Uz ove savjete lako ćete je pretvoriti u pravu malu oazu u kojoj ćete neometano kuhati i uživati

1.Bijela boja je vaš najbolji prijatelj u maloj kuhinji jer odražava svjetlost, a ona pojačava osjećaj prostora i čini se kao da su zidovi udaljeniji nego što uistinu jesu. Kada bojite zidove, spojite ih sa stropom i na njega također nanesite bijelu boju za još bolji dojam povećanja prostora. Bojite li se da će sve izgledati sterilno, odaberite nekoliko nijansi bijele i kombinirajte kontrastne teksture.

2.Birajte slične tonove za kuhinju, zidove, podove i ostale detalje. Kada prelazite pogledom po prostoriji u kojoj je sve u sličnim nijansama, čini se kao da tome nema kraja. Tako ćete opet dobiti dojam većeg prostora.

3. Još jedan trik za to da prostor učinite vizualno većim je da fronte na gornjim ormarićima zamijenite staklenim vratima. Tako ćete dobiti dubinu i naoko veći prostor.

4.Rasvjeta je ključna za male prostore. Naravno, najbolje je imati što više prirodnog svjetla, ali bitno je i rasporediti male lampe, halogenke, u kombinaciji s lusterima da bi kuhinja uvijek djelovala svijetlo i prostrano. Također probajte staviti što manje zavjese ili, još bolje, nemojte ih staviti da bi svjetlo lakše ušlo u kuhinju.

5.Pažljivo birajte namještaj. Stol i stolci neka budu jednostavnijih linija i od primjerice metalnih dijelova, bez dodataka poput navlaka za stolce, jer će to vizualno zakrčiti prostor.

6. Spojite kuhinju s drugim prostorijama. Otvoreni tip boravka, kuhinje i blagovaonice idealan je za male kuhinje jer će se ona pripojiti većem prostoru i automatski izgledati veća. Porušite li i pola zida, dobit ćete veći prostor.

7. U manjim kuhinjama radne površine obično su zatrpane aparatima jer za njih nema mjesta u nekom drugom dijelu. Izbacite sve aparate koje ne koristite i tako ćete dobiti nužno mjesto za pripremu hrane i kuhanje.

8. Mudro birajte uzorke na podu. Neki uzorci vizualno će smanjiti cijelu kuhinju, a neki su idealni za izduživanje. Odličan primjer su pločice koje imaju uzorak dijamantnih oblika jer ćete na taj način dobiti nešto poput puta odnosno linije po kojoj se hoda, pa će se i kuhinja činiti većom. Isto se može postići parketima u dugim trakama po duljoj strani.

9. Stavite li gornje ormariće do samog stropa, oni će biti izduženi pa će i zidovi djelovati viši.

10. Ukoliko imate mogućnosti, montirajte napu između ormarića. Neka bude samostojeća i neka oko nje bude prazan prostor jer će to kuhinji dati dojam dubine i prostranosti.

11. Nemate li dovoljno mjesta za posuđe u kuhinji, napravite lijep ormarić sa staklima ili police u blagovaonici i ondje izložite ono što koristite za jelo svaki dan.

12.Reflektirajuće površine poput mramorne radne ploče također će dati dojam većeg prostora.

13. Neka kuhinjski ormarići i radna površina budu što jednostavniji. Glatke površine, bez puno dodataka, idealne su za male kuhinje.