HRVATSKI TELEKOM

Kako zaštititi djecu na internetu?

23.04.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Prema istraživanju Hrvatskog Telekoma i GFK u lipnju 2013. djeca u Hrvatskoj internet počinju otkrivati najranije s 4 godine te ga aktivno koriste u pratnji roditelja već od 6 do 9 godine, da bi između 15 i 18 godine postali samostalni (njih 93% misli da mogu sami prepoznati potencijalne opasnosti) i tako zadobiju povjerenje roditelja

Najmlađi pod nadzorom roditelja

Srećom, najmlađi su sigurni i najmanje ugroženi, što zbog nadzora roditelja, što zbog toga što samo igraju igrice ili gledaju crtiće pa im jedina opasnost prijeti od nesmotrenog klika koji će možda otvoriti neprikladne fotografije ili druge sadržaje.

Najugroženiji mališani od 10 do 14

Najugroženiji su mališani od 10 do 14 godina, koji su dovoljno veliki da sve mogu sami, a opet nedovoljno veliki da se zaštite od neprikladnog sadržaja. Skoro petina djece u ovoj skupini komunicira s ljudima koje ne poznaje. Neki čak i vrlo često.

Klinci od 15 do 18 su samostalni

89% roditelja potpuno vjeruje svojoj djeci, čak 64% misli da djeca znaju o internetu više od njih samih, a 22% roditelja sve što znaju o internetu naučili su od svoje djece.

Najgore je što 52% djece od 10 do 14 godina, kao i 46% onih od 15 do 18 godina nikada ne pričaju s roditeljima o svojim neugodnim internetskim iskustvima.

Koji je onda prvi korak prema sigurnom internetu za vašeg mališana? Razgovarajte s njima. Upoznajte se s njihovim navikama i potrebama. Niti slučajno im nemojte pokušati zabraniti korištenje interneta.

Drugi korak je neki oblik roditeljske zaštite

Roditeljska zaštita je web aplikacija koja omogućuje filtriranje neprimjerenog internetskog sadržaja na mobilnom telefonu, stolnom ili prijenosnom računalu, tabletu ili igraćoj konzoli. Jedinu takvu aplikaciju na hrvatskom tržištu nudi Hrvatski Telekom i možete je isprobati na dva mjeseca za samo 1 kunu mjesečno (Puna cijena je 15 kuna mjesečno).

Pravila korištenja interneta za svoje dijete postavljate sami, putem jednostavnog sučelja na hrvatskom jeziku na osobnom portalu Moj Telekom, bez obzira surfa li vaše dijete preko stolnog računala ili mobilnog uređaja.

Provjerite svoje znanje o korištenju interneta kod djece te naučite kako najbolje zaštititi svoje dijete od neželjenih online opasnosti putem zabavne interaktivne prezentacije koja se nalazi na sljedećem linku: https://www.hrvatskitelekom.hr/mobilne-usluge/usluge/roditeljska-zastita/brosura

Više informacija o ovoj usluzi možete pronaći na HT-ovim stranicama