MALOLJETNICI NA METI

Kako zaštititi dijete od nasilja na društvenim mrežama

23.04.2014 u 12:00

Bionic
Reading

'Najveće drolje osnovnih i srednjih škola' uvredljiva je grupa na Facebooku na kojoj se nalaze eksplicitne fotografije maloljetnih djevojaka. Ovo je još samo jedan nesretni primjer toga kako neopreznost na internetu svatko može skupo platiti

Telegraf.rs objavio je da je uz pomoć grupe United Bosnian Hackersa došao do podatka da je osnivač uvredljive grupe maloljetnik iz Hrvatske koji je, koristeći lažni profil na Facebooku, namamljivao maloljetnice da mu u inbox šalju svoje provokativne fotografije. Roditelji djevojaka pokušali su ugasiti grupu te su kontaktirali Facebook, ali čak je i policija nemoćna, jer su djevojke samovoljno slale svoje fotografije. Ovo je samo još jedan dokaz za to kakve sve opasnosti krije internet.

Bonton na internetu

Uz obitelj, koja može uvijek najviše učiniti za svoje dijete, škola također ima veliku ulogu u odgoju i obrazovanju djeteta. Hana Hrpka smatra kako je upravo škola idealna institucija da se u nju uvede nešto poput 'Bontona na internetu'. Na taj bi način dijete u svakoj razvojnoj dobi dobilo informacije o rizičnom ponašanju, prevenciji i koracima koje treba poduzeti ako je svjedok ili žrtva nasilja na internetu. Dodaje kako je vrlo važno djecu naučiti da prijavljuju zlostavljanje, a ne budu samo promatrači, jer je to jedan od načina da se grozne situacije poput ove grupe na Facebooku izbjegnu.

Kome se obratiti ako primijetite da je netko žrtva nasilja na internetu

I u ovom ružnom slučaju, ali i drugim sličnim situacijama koje se događaju na internetu, svatko nosi svoj dio odgovornosti objašnjava Hana Hrpka, psihologinja i voditeljica Hrabrog telefona: 'U adolescentskoj dobi djeca su sklona rizičnom ponašanju. Vršnjaci su im najvažniji i žele biti prihvaćeni, traže njihovo odobravanje. Također su i naivni pa često ne shvaćaju da jedna fotografija može lako završiti u krivim rukama, jer nemaju svi dobre namjere.'

Dodala je kako djeca imaju tehničku obrazovanost i brzo se snalaze u novim tehnologijama, ali roditelji imaju životno iskustvo. Trebaju koristiti sve prilike da im na lijep način pokušaju objasniti koliko je važno više misliti svojim glavama te da nisu svi ljudi koji ih okružuju dobri.

Da se smanji crna brojka seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, otvorena je i posebna web-stranica redbutton.mup.hr preko koje se može online prijaviti seksualno zlostavljanje ili sadržaj na internetu. MUP ističe da ponude ili zahtjeve seksualne prirode djeca najčešće dobivaju kod korištenja elektroničke pošte, raznih servisa za poruke i dopisivanje (messangera), prilikom igranja videoigara online ili korištenja društvenih mreža i društvenih medija. Počinitelji pronalaze djecu preko društvenih mreža i medija, na stranicama s online igrama te ih dodaju na svoju listu prijatelja, kako bi tada mogli imati pristup njihovim prijateljima, tj. što većem broju djece.

I Hrabri telefon s iStudiom napravio je aplikaciju koja treba pomoći roditeljima da nauče i upoznaju se s prednostima i opasnostima prilikom korištenja ove popularne društvene mreže te da nauče postaviti sigurnosne postavke na način da Facebook bude sigurnije mjesto. U slučaju bilo kakvih sumnji roditelji se mogu anonimno obratiti Hrabrom telefonu za mame i tate na broj telefona 0800-0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Djeca se mogu, također anonimno, obratiti na Hrabri telefon za djecu na broj 116 -111.

Kako zaštititi dijete

Psihologinja Hrpka savjetuje da pratite ponašanje svog djeteta te probate biti u tijeku sa svime što im se događa u životima. Ako se, primjerice, dijete dulje vrijeme neobično ponaša, povlači u sebe, ima lošije ocjene, odbija ili traži razloge da ne ide u školu, ima psihosomatske smetnje i općenito promjene raspoloženja, možda se radi o znakovima toga da je dijete žrtva nekog od oblika nasilja. Tada djetetu treba dati na znanje da može ispričati sve što ga muči. Ponekad je djetetu potreban dan-dva da se oslobodi i da, nakon takvog poticaja, roditelja kaže što ga muči.

Uvijek treba reći o čemu se radi i da ma koliko god im se to tada činilo strašnim, roditelj ga neće osuđivati ni ismijavati. Većina djece objavljuje na Facebooku svoje osobne podatke kao što su pravo ime i prezime, privatne fotografije, a neki čak i kućnu adresu te broj mobitela. Roditelji trebaju djecu upozoriti na to da osobne podatke dijele eventualno samo sa svojim prijateljima na Facebooku, i to onima koje osobno poznaju, a da isključe opcije koje omogućavaju da te podatke vide prijatelji njihovih prijatelja. Naravno, kućna adresa ili broj mobitela uopće ne bi trebali biti dio djetetova profila.