OVO SE TRAŽI

Kako dobiti posao u Googleu?

23.04.2014 u 13:38

Bionic
Reading

Google slovi za jednog od najpoželjnijih poslodavaca na svijetu, a mnogi sanjaju o radnom mjestu u toj kompaniji upravo zbog sjajnih radnih uvjeta i dobrih primanja, osim toga maštovito uređenje Googleovih ureda već je postalo poznato diljem svijeta. No znate li što je doista potrebno kako biste dobili posao u Googleu?

Mnogi u potrazi za poslom ili željom za promjenom radnog mjesta pitaju se koji je odgovor na to pitanje, a mnogi se već pokušali 'demistificirati' proces zapošljavanja u jednoj od najvećih svjetskih tvrtki. Googleov menadžer za pribavljanje novih radnika, Laszlo Bock, odgovoran je za zapošljavanje oko 100 novih djelatnika svakoga tjedna, a u intervjuu za New York Times otkriva top savjete kako dobiti posao u Googleu.

Prvi savjet potencijalnim zaposlenicima je da ne studiraju samo radi studiranja. Naime, naravno da je preporučljivo imati diplomu, no više nije važno koji ste fakultet pohađali i što ste studirali. Naglasak je na onom što možete učiniti s tom diplomom. 'Prva i najvažnija stvar je da budete jasni i uporni prilikom donošenja odluke o tome što želite postići svojim obrazovanjem i što želite dobiti od investiranja u obrazovanje', kaže Laszlo Bock.

Drugi savjet je: budite odlučni i uporni. Nemojte birati lakši put, naime poslodavci upravo žele zaposlenike koji ne izbjegavaju izazove. 'Za vas je bolje imati bolje ocjene iz naprimjer informatike nego iz jezika, jer to ukazuje na način na koji razmišljate, da ste skloni izazovima te novim, inovativnim rješenjima', kaže Laszlo Bock.

Također je vrlo važno znati osnove. Naime, prvu stvar koju Google kod kandidata provjerava su opće kognitivne sposobnosti za učenje i rješavanje novih problema. Kod inženjera to se može odnositi na razumijevanja osnova informatike, a u ekonomiji se može odnositi na osnove statistike. Kako napominje Bock, upravo analitička znanja su vještine koje vas mogu istaknuti među ostalim kandidatima.

Biti kreativan je sjajno, no to jednostavno nije dovoljno. 'Morate razumjeti ekonomiju i psihologiju ili statistiku i fiziku te povezati ta znanja. U tvrtci su potrebni zaposlenici koji su holistički mislioci i imaju osnove iz umjetnosti, ali i snažne funkcionalne stručnjake. Stvaranje takve ravnoteže je teško, no u konačnici nastaje doista sjajna i velika organizacija.'

Naravno, vrlo je važno i način na koji ste sastavili životopis. Pravi sadržaj, prema savjetu Gooleovog menadžera Bocka trebao bi slijediti formulu: 'Postigao sam X, u odnosu na Y, obavljajući Z.' Izbjegavajte strogo navođenje činjenica, već povezujte događaje, ističući pritom vlastite uspjehe i zasluge.

Također ne treba zanemariti niti intervjuu za posao, a u slučaju Googlea, tu ne smijte podbaciti. Treba zauzeti jasan stav, pokazati ga, a vaš stav mora ocrtavati ono što govorite. Prilikom razgovora poželjno je biti eksplicitan te valja jasno moći objasniti kako ili zašto ste nešto učinili tijekom karijere ili obrazovanja.