UVJERITE SE

Dobra djela doista nas mogu usrećiti

16.04.2014 u 09:58

Bionic
Reading

Znanstvenici vjeruju da su konačno otkrili ključ sreće, a sastoji se od samo jedne stavke

Volite li pomagati drugima i raditi dobra djela te ih uspijete konkretno i napraviti, možete se smatrati sretnom osobom, tvrde rezultati u studiji Sveučilišta Stanford.

Voditeljica studije Jennifer Aaker kaže kako ljudi obično imaju ideju što ih čini sretnima i što bi željeli napraviti, ali sama izvedba često je nedostižna. Ona preporučuje da se držimo konkretnih i realnih ciljeva. Stoga kaže da je pametnije zadati si da ćemo nekoga razveseliti i nasmijati ili reciklirati umjesto ideje da ćemo jednoga dana usvojiti dijete ili pak spasiti svijet od globalnog zatopljenja.

Također dodaje da nas veliki planovi mogu kratkoročno usrećiti, ali kada ne dostignemo cilj, pojavljuje se mračna strana.

Neusklađenost između težnji i stvarnosti može biti ključni čimbenik koji će, u ekstremnim slučajevima, postati izvor nesreće', rekla je Melanie Rudd, docentica marketinga na Sveučilištu u Houstonu, koja je također radila na istraživanju.

Dakle, imamo li nerealne ciljeve koje se jako, ali beuzuspješno trudimo ostvariti, nakon nekog vremena jednostavno ćemo pregorjeti i postati nesretni.