PROLJEĆE U KUĆI

Koje sitnice trebate za uskrsno uređenje doma

16.04.2014 u 06:55

  • +17

Uređenje doma za Uskrs

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Bionic
Reading

Čak i ako ne držite strogo do uskrsnih običaja, sigurno ćete uživati u toplini svoga doma i barem obojiti pisanice

Uskrs je središnji događaj povijesti spasenja i slavi se okupljanjem u crkvama i domovima. Cvjetnica dolazi tjedan dana prije Uskrsa, a nakon nje počinje Veliki tjedan, tako da se sada pripremamo za njegov dolazak.

Jedan od najdražih pučkih običaja kod nas, posebno najmlađima, jest bojenje i izrada pisanica. Taj je običaj označavao veselje zbog dolaska proljeća, buđenja prirode i početka novog života pa se zato od jaja rade vesele i raznobojne pisanice.

One su bile i tradicionalan dar, često su si ih međusobno darivali zaljubljeni, a bile su ukrašene ljubavnim motivima. Česti simboli su zečevi i pilići.

Danas se najčešće ti simboli nalaze na stolu kada se svi okupljaju za obiteljski doručak i ručak, a postoji i puno motiva u modernom ruhu. Tradicionalno se u mnogim obiteljima kiti drvce s pisanicama, koje su izrađivane kod kuće i onima koje su dobili na poklon.

Uskrs označava i buđenje proljeća pa neka vam dom bude u tim veselim bojama, a sve manje sitnice lako ćete nabaviti u trgovinama. U slučaju da nemate vremena napraviti puno pisanica, možete kupiti i nekoliko gotovih, baš kao i zgodne košarice.

Na blagdanski stol dodajte i salvete s motivom proljeća i pokoji lijepi pladanj i odmah ćete imati svečaniji osjećaj.

Uskrsni doručak možete uljepšati svakojakim čašicama za jaja i zdjelama s hranom. Obično su jednostavne i s lakoćom će se odlično uklopiti s vašim posuđem. I na kraju, ne zaboravite tuckati jajima i okupiti obitelj u radosnom tonu te se dobro zabaviti. Ideje za uređenje blagdanskog stola pogledajte u našoj fotogaleriji.