SJAJNI TRIKOVI

Kako prirodnim bojama obojiti uskrsna jaja

17.04.2014 u 11:10

Bionic
Reading

Ne propustite ove godine na uskrsnom stolu imati doista maštovito obojana jaja. Neka to bude i sa zdravim sastojcima. Kupovne boje zamijenite prirodnim sastojcima, a mogućnosti i različitost nijansi će vas iznenaditi. Ako niste sigurni kako, u tome će vam sigurno pomoći ovaj vodič

Za sjajno, a opet prirodno obojana jaja nije potrebno puno sastojaka, a ovisno o željenoj boji, odaberite prirodne sastojke za bojanje, poput crvenog kupusa, cikle ili pak kave, piše kidspot.com.au. Ako želite da vam obojana jaja dulje potraju, sadržaj jaja ispušite.

Sastojci:
prirodni sastojci za bojanje (crveni kupus, kurkuma, kora od luka, cikla i kava)
lonac zapremine od najmanje tri litre
bijeli ocat
cjediljka
zdjelice
jaja
velika metalna žlica
papirnati ručnici
stalak za sušenje

Prvi način:
Odaberite prirodni sastojak kojim želite obojiti jaja i stavite ga u posudu, s obzirom na vrstu odredite i količinu. Dodajte jednu litru vode i dvije žlice bijelog octa u lonac. Ako je potrebno dodati još vode da pokrije sve sastojke, proporcionalno povećajte količinu octa.

Pustite vodu da zakuha, a nakon toga smanjite vatru i pustite sastojke da se lagano kuhaju pola sata. Nakon toga procijedite boju u zdjelu.

Potrebne količine s obzirom za različite sastojke:
boja crvenog kupusa: 4 šalice nasjeckanog kupusa
boja kurkume: 3 žlice kurkume
boja kore od luka: 4 šalice kože od luka (to je otprilike 12 kora od luka)
boja cikle: 4 šalice nasjeckane repe
boja kave: jedna litra jake crne kave (umjesto vode)

Drugi način: hladno uranjanje
Ovim postupkom jaja i sastojci za bojanje kuhaju se odvojeno. Uz pomoć metalne žlice ohlađena tvrdo kuhana jaja stavite u zdjelu ohlađene boje i ostavite ih potopljene na pet sekundi ili preko noći, ovisno koliku jačinu boje želite. Izvadite jaja žlicom, osušite papirnatim ručnicima i ostavite ih da se dobro osuše na žičanoj podlozi.
Metoda bojanja hladnim uranjanjem stvara suptilne, prozirne nijanse, ali može i dati nejednake boje ako se jaja s vremena na vrijeme ne okreću dok se suše na žičanoj podlozi.

Treći način: kuhanje
Ova metoda uključuje kuhanje jaja zajedno s bojom, a toplina omogućava natapanje ljusaka bojom što rezultira intenzivnom, ravnomjernijom bojom.

Sirova jaja stavite u lonac s bojom te ih kuhajte, a duljina ovisi o vrsti boji. Nakon kuhanja izvadite jaja te ih osušite na isti način kao u kod metode hladnog uranjanja.

Duljina kuhanja s obzirom na vrstu boje:
Boja starog zlata: prokuhajte jaja u otopini kurkume, vrijeme: 30 minuta
Zemljano smeđa: prokuhajte jaja u otopini kore luka, vrijeme: 30 minuta
Tamna, bogata smeđa: prokuhajte jaja u crnoj kavi, vrijeme: 30 minuta
Blijedožuta: potopite jaja u otopini kurkume sobne temperature, vrijeme: 30 minuta
Narančasta: potopite jaja u otopini od kore od luka na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta
Svijetlosmeđa: potopite jaja u crnoj kavi sobne temperature, vrijeme: 30 minuta
Svijetloružičasta: potopite jaja u otopini od cikle na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta
Svijetloplava: potopite jaja u otopini od kupusa na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta
Kraljevska plava: potopite jaja u otopini od kupusa na sobnoj temperaturi, i ostavite da odstoji preko noći
Boja lavande: potopite jaja u otopini od cikle na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta, nakon toga jaja potopite u otopini od kupusa na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta