OD CVIJEĆA DO POVRĆA

Koje biljke odabrati za uređenje malog vrta ili terase

11.04.2014 u 08:53

Bionic
Reading

Imate li komadić zemlje u dvorištu ili možete složiti priručni vrt na terasi, evo nekoliko ideja što zasaditi ovisno o tome volite li cvijeće, povrće ili radije birate mirisno začinsko bilje

Vrt s mirisnim biljem

Posadite ružmarin i dodajte mu kadulju, a odličan vizualan kontrast bit će origano, majčina dušica, peršin i bosiljak. Zapravo, u ovaj lijepi kolaž možete ubaciti i neko drugo začinsko bilje poput timijana ili limunske trave.

Održavanje

Srećom, začinsko bilje ne traži puno njege. Dovoljno ga je zalijevati jednom tjedno. U mjesecima kad je iznimno toplo možete ga zalijevati i češće odnosno manje u kišne dane. Izbjegavajte zalijevanje lišća, već se potrudite lijevati vodu bliže zemlji.


Povrće

Imate li mali komad zemlje, odaberite rajčicu, krastavce, zelenu salatu i potočarku. Dodajte im raznobojne paprike i dobili ste pravi mali raj u vlastitom dvorištu. Ukoliko na mjestu sadnje nemate više od četiri sata direktne sunčeve svjetlosti, zaboravite na rajčicu. Tada radije odaberite lisnato zeleno povrće poput špinata ili mrkvu, ciklu i rotkvice jer traže manje svjetla.

Crnooka pupavica

Održavanje
U početku koristite što više organskog komposta, a kako biljke budu rasle, imale više lišća i na kraju plodove, treba ih češće zalijevati. Nikada ne zalijevajte vrt danju, za vrijeme vrućina, već to činite rano ujutro ili kasnije navečer.

Cvijeće za rezanje

Za malo boja u vašem komadiću vrta odaberite crnooku pupavicu (Rudbeckia hirta) s uskim zlatnim laticama i uvijek ćete imati prekrasno cvijeće na stolu. Dodajte jednu od mnogobrojnih vrsta patuljastog cvijeća i ukrasnu kadulju (žalfiju) za šarolik i veseo izgled vrta. Na vama je da kombinirate boje prema želji, ali ako nemate ideju, nećete pogriješiti s vrstama poput zvjezdana odnosno astera ili lisianthusa (Eustoma grandiflorum) s plavim, bijelim ili roza cvijetom.

Održavanje

Nakon sadnje stavite dekorativnu koru malč, pokrivač koji štiti i hrani biljke te poboljšava sastav tla. Na taj način ćete spriječiti i prebrzo isparavanje vode iz tla.