NAGRADNJAČA

Profil vas nagrađuje

21.02.2014 u 10:03

Bionic
Reading

Jeste li znali da škorpion na površini pijeska može odrediti točan položaj kukca koji se nalazi na udaljenosti od nekoliko desetaka centimetara od njega. Znate li kojim to osjetilom može odrediti? Ne radi se niti o vidu niti o sluhu. Naime, škorpion je pravi mali fizičar koji jako dobro poznaje transverzalne i longitudinalne valove.

Kad se kukac pomakne, on površinom pijeska pokrene transverzalni i longitudinalni val. Longitudinalni val širi se tri puta brže od transverzalnoga vala. Škorpion prvo detektira brži longitudinalni val. Noga koja prva osjeti dolazak longitudinalnoga vala određuje smjer u kojem se kukac nalazi. Trenutak kasnije stiže transverzalni val. Vremenska razlika između dolaska tih dvaju valova škorpionu daje informaciju koliko je kukac udaljen.

Jeste li znali da je Hrvatska europska zemlja s jednim od najvećih arhipelaga. Ukupan broj hrvatskih otoka, otočića, hridi i grebena veći je od 1000! To je veliko prirodno i kulturno bogatstvo. No, život na otocima, posebno manjim i udaljenijim od kopna nije jednostavan i zato se broj stanovnika na većini hrvatskih otoka smanjuje. Poljoprivreda je, uz ribarstvo i turizam, vrlo važna za gospodarski razvoj i zadržavanje stanovništva na otocima. Projekt Hrvatski otočni proizvod nastoji poduprijeti proizvodnju kvalitetnih proizvoda na otocima kao i njihovu prodaju kroz turizam i time pridonijeti njihovoj boljoj budućnosti.

Više zanimljivosti o geografiji, fizici, povijesti te ostalim predmetima donose prvi digitalni udžbenici izdavačke kuće Profil. Pod nazivom 'Profil Klik' prva platforma digitalnih udžbenika korisnicima omogućava jedinstveno edukativno iskustvo jer će od sada kroz video zapise i animacije biti moguće vidjeti npr. kako su tektonske ploče kroz vrijeme stvorile kontinente, kako nastaju i djeluju vulkani, kako funkcionira ljudsko srce, kako se ponašaju krvna zrnca i sl., uz brojne druge primjere koji će pokazati kako u praksi izgleda teorija koja se uči u školama.

Ovom prigodom Profil je za čitatelje tportala pripremio pet paketa koji sadrže tri knjige ('P.S. volim te', 'Kradljivica knjiga', 'Djevojke koje sjaje').

Nagradu su osvojili:

Mirjana Plećaš
Andreja Vlahović
Ana Štivčević
Andreja Janušić
Zoran Tepurić

Dobitnici iz Zagreba paket podižu na porti HoTo tornja, Savska cesta 32, a dobitnicima izvan Zagreba nagradu šaljemo poštom na kućnu adresu.