CVJETNI MOTIVI SU IN

Koje su boje hit u uređenju doma

  • +9

Novi trendovi u uređenju interijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: interijernet.hr

Bionic
Reading

Boje izražajnih tonova poput fuksije, limete, meda, tirkizne i kraljevski plave su u trendu. Kombiniraju se s bijelom, krem ili sivom kako bi se ublažio ukupan izražaj tkanine te u kombinaciji sjajnog i mat efekta

Novost su kontrasti s tamnim podlogama u antracit, moka ili crnoj boji. Od dekorativnih elemenata na tkaninama svakako treba spomenuti cvjetne motive svih vrsta i veličina, motive životinja te romantičnih leptira, ali  i kukaca. Nasuprot tome se javljaju barokni detalji, kao što su arabeske ili medaljoni.

Tkanine su prozirne, strukturirane, reljefne (rebra, rombovi, krugovi, cvjetne dekoracije) ili glatke. Vrlo su popularne i tkanine koje imitiraju kožu

Ono što vrijedi za dekorativne tkanine također vrijedi i za posteljinu: cvjetni motivi su 'in'. Tu su i pruge, šarene fuzije za 'mlade', klasični i tradicionalni motivi te motivi iz životinjskog svijeta.

Prošla su vremena kada je stol za blagovanje bio dekoriran samo blagdanima. Ukrasni stolnjaci dekorirani su velikim krugovima ili zamršenim linijama ukrasa, a tkanine su često poluprozirne. Svijećnjaci, dekoracije te ukrasne salvete su neizostavni.

Nijanse poput kineski crvene, zelene livade, ultramarin i zlatne donose živost u kupaonice. Popularni su i mirni tonove poput ruže, pistacija zelene i ružičasto-ljubičaste. Sve je više i hladnih boja poput svijetlo sive, kameno sive, antracit , noćno plave i crne.

Zidne obloge su raznolike, od maštovitog geometrijskog dizajna, moderniziranih klasičnih motiva, etno i apstraktnih uzoraka obogatit će svaki prostor. Poželjne su nježne nijanse zlata, srebra ili bakra s reljefnim izražajem. Priroda je čest izvor inspiracije zidnih obloga - cvjetovi, vinova loza, lišće banane, kora, kamenje, drvo ili krokodilska koža.

U segmentu tepiha dominiraju mekani, prigušeni tonovi s učinkom 'istrošenosti'. Nasuprot tome, šareni tepisi s resama i izražajne pređe također su vrlo popularni. Najčešći su motivi geometrijski, poput pruga, dijamanata i valova, a sve je više i tepiha s digitalnim printom različitih motiva.

Trendovi u opremanju doma

Heimtextil, vodeći svjetski sajam tekstila, predstavio je impresivnu panoramu tekstilnog dizajna u Frankfurtu na Majni. Od 8. do 11. siječnja 2014., 2.718 izlagača iz cijelog svijeta pokazalo je najnovije boje, uzorke, materijale i tehnološke trendove.

Rolete, žaluzine, trakaste i panel zavjese nude se u mnogo materijala, boja i uzoraka - od prozirnih do uzoraka dekorativnih tkanina i black-out materijala. Roletama se može upravljati i daljinskim putem, baterijskim napajanjem u valjak.

Posebno su popularne nabrane zavjese sa saćama poput komora. Znatno smanjuju gubitak topline zimi i štite od topline i UV-zračenja ljeti. Potražnja raste i za duplim roletama s dvije role tkanine. One omogućuju prolaz svjetlosti prema potrebi. Klasična žaluzina je i dalje moderna, sa letvicama u različitim širinama, bojama, od drveta, bambusa ili plastike.

Sve više tkanina i tapeta uzoraka izrađuju se pomoću tehnologije digitalnog tiska koji je omogućio kreativnost bez granica.

Velika kreativna sloboda i tehnološke inovacije omogućili su da tekstil dobije odavno zasluženo mjesto u dekoriranju doma. Kvalitetnim odabirom, uz nizak trošak, stan će zasjati novim sjajem.