EFEKT KATARZE

Pravi razlozi zbog kojih psujemo

21.02.2014 u 11:17

Bionic
Reading

Istraživanja unutar područja nošenja s boli pokazuju da se ljudi osjećaju bolje nakon psovanja. Psovanje nam olakšava nošenje s neugodnim emocijama. Ipak, nije pametno njegovati takav stil komunikacije jer je prilično nepristojan i odbojan drugim ljudima

Psovanje je kao jedan oblik vrištanja. Ono je impulzivna potreba koja nam se javi u situacijama vrlo velikog uzbuđenja i intenzivnih neugodnih emocija. Psovanje za nas ima efekt katarze, oslobađa nas od neugodnih emocija. Uz psovku se lakše nosimo s fizičkom ili psihičkom boli, ljutnjom i frustracijom, piše portal InsideOut.hr

Pobuna i stil komunikacije

Kad smo bili mali, psovke i neke teme su bile zabranjene od strane roditelja. Stoga se na korištenje istoga gleda kao na određeni vid pobune. Iz toga bismo mogli zaključiti da je u svijetu odraslih dozvoljeno psovati te djeca koriste psovke kao ulaznicu u taj svijet. Psovanje je povezano i s našom osobnošću. Tako su ekstraverti te osobe ličnosti tipa A koje karakterizira hostilnost i nestrpljivost sklonije psovanju od drugih. Osobe koje imaju jako izražene osobine ličnosti ugodnosti i savjesnosti psuju manje.

No, problem je što nas drugi ne doživljavaju tako i većinom vide samo da smo bezobrazni, 'dugog jezika' i nepristojni. Koliko psujemo ovisi i o tome s kime smo u društvu, bavimo li se nekim stresnim poslom i slično.

Učinak na druge

Psovanjem privlačimo pažnju i šokiramo druge ljude. Na neki način ih odgurujemo od sebe i stvaramo određenu pauzu, šutnju u komunikaciji. Upravo je možda ta pauza i šutnja izazvana šokom zbog našeg psovanja ono što svjesno ili nesvjesno želimo i trebamo. Jedini način da se spriječi navala psovki je da se udaljimo koji korak unazad. Taj učinak je dodatno izražen kad žene psuju jer je korištenje psovki kod muškaraca prihvatljivije u društvu. Žene psovanjem mogu naglasiti svoj autoritet u društvu, stati rame uz rame muškim kolegama.

Uspostavite kontrolu!

Kod psovanja postoji velika neravnoteža u toleranciji. Često je u redu da netko na visokoj poziciji u kompaniji koristi psovke u svom rječniku, no osoba koja dolazi na razgovor za posao si to nikako ne može dopustiti. 

Psovke koje koristimo mogu biti reakcija na neki vanjski događaj. No, mogu ukazivati i na neku našu unutarnju priču primjerice kako mi vidimo sebe ili koje je naše mjesto u našoj obitelji. Moglo bi biti zanimljivo zapitati se zašto koristimo upravo psovke koje koristimo.

Ako je psovanje određena navika ili vrsta gušta zbog kojeg se osjećamo krivima, možemo ga zamijeniti nekim drugim oblikom izričaja. Izmislite neke svoje 'mekše' izraze koje ćete koristiti umjesto psovki. Oni mogu biti i duhoviti te nasmijati ljude umjesto da ih šokiraju.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr