VEDRO I UGODNO

Detalji za ljetno raspoloženje

Bionic
Reading

Detalji su oduvijek imali važnost u kreiranju konačnog ugođaja jer svojom prisutnošću mogu vrlo jednostavno stilski transformirati prostor. Osim samog stila, stvaraju ugođaj prilagođen određenoj prilici ili godišnjem dobu. Rasplamsalo ljeto pravo je vrijeme za uvođenje ljetnih detalja i raspoloženja u okruženje doma

Vedre boje poput žute, narančaste, plave, zelene ili zlatne dio su prirode koja nas okružuje u ovom periodu i, kao takve, idealno će unijeti ljetni ugođaj u prostor doma. Igra vedrih boja na zidovima, podovima, prostirkama, zastorima ili dekorativnim tkaninama ispunit će prostor i dati mu ljetnu dimenziju. Za ovakve zahvate nije potrebna hrabrost, već samo želja, nošena ritmom ljeta i vedrinom koju ono nosi sa sobom.

Kamen, kao detalj u interijeru, savršeno će oslikati ugođaj mora ili planine ljeti. Svojom prisutnošću u prostoru stvara nove ambijentalne doživljaje, koji mogu biti sasvim suprotni od onih koji nas stvarno okružuju. Kamen je hladan, postojan i dominantan svojom prisutnošću, tako da odabir vrste, boje i načina slaganja snažno utemeljuje karakter prostora. Atraktivni detalji podnih ili zidnih obloga, u interijeru ili eksterijeru, pojačat će ugođaj ljeta i osvježiti ga svojim hladnim doživljajem u prostoru. Poveći komadi kamenja odlično će nadopuniti vrtne kreativne izražaje i pojačati dekorativnost samog vrta, terase ili balkona.

Uz kamen se često vežu motivi vode. Ova veza nije slučajna, jer je susrećemo u prirodi i kao takvu želimo imitirati u zatvorenom stambenom okruženju. Voda i kamen snažno obilježavaju ljeto, a u prostor unose punoću i svježinu. Motivi vode kroz primjenu akvarija, fontana, malih umjetnih jezera ili bazena u vlastitom dvorištu naglasit će ljetne ugođaje. Voda je sastavni dio svakodnevnog života, ali nam njezina prisutnost u neposrednoj blizini za vrijeme ljeta stvara posebno ugodne i opuštajuće doživljaje.

Prozračan i dobro osvijetljen prostor doimat će se vizualno veći nego što uistinu jest i stvarati dojam pojačanog komfora i prostornosti. Ljeto je vrijeme kad nam povišene temperature stvaraju dodatnu potrebu za zrakom i povećanim prostorom kako bi smanjile napetost koja se javlja zbog vrućina. Fluidnost prostora i prozračnost koja ga prati dio su ljetnih ugođaja otvorenog prostora i pratećeg daška vjetra koji osvježava. Unošenje ovakvih ugođaja odlično je za stvaranje ljetnog raspoloženja. Otvaranje pogleda prema van povezat će eksterijer s interijerom te tako i na stvaran način unijeti ljeto u vaš stambeni prostor.

Dobar način za unošenje ljetnih motiva u prostor je korištenje biljnih i cvjetnih uzoraka na dekorativnim tkaninama, zastorima, ukrasnim jastučićima, prekrivačima i prostirkama. Biljni i cvjetni motivi dominantni su u prirodnom okruženju te ih kao takve treba imitirati. Stvaraju svježinu i punoću prostora te unose detalje rascvale raskošne prirode koja ljeti izražava svu svoju moć i ljepotu.

Iz toga razloga ne propustite pažnju posvetiti uređenju okućnice, terase ili balkona. Raznovrsne biljke u cvatu stvaraju dojmljiv kolorit koji se vizualno prenosi i u unutarnji prostor. Sjedinjenje prirodnih elemenata eksterijera i maštovitih ljetnih detalja interijera stvara jedinstvenu kompoziciju koja rezultira izuzetnim ugođajem prostora, idealnim za odmaranje i uživanje s obitelji i prijateljima.

Posebno mjesto izdvojite za vlastiti kutak za sunčanje ili opuštanje. Ugodna ležaljka, smještena prema potrebi u hladu ili na popodnevnom suncu, stolić za odlaganje osvježavajućeg pića i knjige bit će detalj koji apsolutno odražava ljeto i dane godišnjeg odmara. Kako bi ugođaj toplih dana i odmora trajao cijelo ljeto, potrudite se nabaviti navedene elemente vanjskog namještaja i jednostavno uživati.