REZIDENCIJA DIOKLECIJAN

Uživanje u mirovini s pet zvjezdica

27.12.2013 u 17:43

  • +6

REZIDENCIJA DIOKLECIJAN

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Nedavno otvorena Rezidencija Dioklecijan, koja u Splitu i Dalmaciji postavlja nove standarde provođenja umirovljeničkih dana, nedavno je nakon otvaranja dobila službeno i prvog stanara

Na splitskom predjelu Lokve tvrtka SEM 1986 iza koje stoji poduzetnik Juroslav Buljubašić izgradila je objekt kakav u funkcionalnom smislu još nije viđen na ovim prostorima. Rezidencija je zapravo luksuzni umirovljenički dom koji u potpunosti zadovoljava standarde vrhunskog hotela s pet zvjezdica.

Vrhunski umirovljenički standard u Splitu nije novost; zanimljiv je povijesni primjer Dioklecijanova palača koja je u svojoj suštini bila vila i u njoj je jedan od najvažnijih rimskih careva proveo svoje umirovljeničke godine. Obišavši objekt koji nosi ime slavnog prethodnika, naravno, u drugom vremenu i kontekstu, možemo zaključiti da ova rezidencija po luksuzu i udobnosti nimalo ne zaostaje za slavnim uzorom.

Za razliku od palače, rezidencija je locirana deset-petnaest minuta hoda od plaža Bačvice i Firule i nije u prvom redu do mora, ali sa šestog kata na kojem su smješteni luksuzni apartmani i s terase na kojoj je sunčalište i bazen, otvoren je impresivan pogled na Jadran od Trogira do Makarske. Terasa je iznimno atraktivno mjesto za aktivan dnevni odmor, a tu je uz bazen, teretana te wellness-centar sa svim pripadajućim pogodnostima.

Zajednički društveni prostori u objektu odišu jednostavnošću i odmjerenim luksuzom i na interijeru se očigledno nije štedjelo. Uz restoran je smještena otvorena terasa te prostran i vrlo udoban dnevni boravak. Osim toga, ima i internetski kutak, knjižnicu i dvoranu za kinoprojekcije s fotografijama suvremenika korisnika usluga rezidencije.

U prizemlju je banka, trgovina, kafić i recepcije, na prvom katu poliklinika sa specijalističkim odjelima te na ostalim etažama uz navedene zajedničke prostorije ukupno 59 apartmana veličine od 34 do 45 metara četvornih. Na šestom katu su i dva predsjednička apartmana sa po 80 metara četvornih. Naravno, apartmani su opremljeni po standardu hotela s pet zvjezdica.

U tom je smislu i formirana cijena boravka u tom luksuznom domu. To definitivno ne odgovara standardu prosječnog hrvatskog umirovljenika, već su ciljna skupina umirovljenici koji su svoju mirovinu zaradili u inozemstvu i umirovljenici iz drugih zemalja EU-a.

Oni mogu sebi priuštiti cijenu mjesečnog najma od 1.300 do 2.000 eura u opciji dugotrajnog najma. Predviđeni su i kraći najmovi za neke posebne potrebe, posebno vezano za polikliniku sa specijalističkim ordinacijama. Ova rezidencija zapravo bi bila prvi objekt u Dalmaciji koji zadovoljava kriterije rastućeg segmenta zdravstvenog turizma i često se može čuti da Dalmacija ima klimatski potencijal da postane pandan Floridi.

Kako će se to razvijati, najbolje ćemo vidjeti baš na ovom primjeru koji odgovara kriterijima sličnih institucija na prestižnim lokacijama primjerice u Švicarskoj ili Austriji. U usporedbi s njima, Rezidencija Dioklecijan  bitno povoljnija je opcija i ponuda. No pravo je pitanje hoće li i kada hrvatski umirovljenici kao punopravni državljani Europske unije biti u prilici da ovakav visoki standard postane dostupan njihovu prosječnom standardu kao primjerice umirovljenicima u nekim zapadnim susjednim zemljama.