Obitelj i dom DOKAZI PREUVELIČANI

Prednosti dojenja su ipak prenapuhane

  • Autor: G. R.
  • 20.7.2009 12:46:20
  • 20.7.2009 11:49:32

Prema mišljenju vodećeg stručnjaka pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji(WHO) i UNICEF-u, pedijatra prof. Michaela Kramera, prednosti dojenja su precijenjene jer su uglavnom zastarjele. On naglašava da postoji jako malo dokaza da majčino mlijeko štiti od alergija i drugih bolesti

Prof. Kramer tvrdi da je činjenica da dojenje štiti od pretilosti – pogrešno. 'Dokazi da dojenje štiti od alergija i astme su također slabi, a osim toga, postoji jako malo dokaza da se dojenjem smanjuje rizik od leukemije, limfoma, bolesti debelog crijeva, dijabetesa tipa 1, srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka. Ne sviđa mi se prenapuhavanje dokaza, a ne smijemo širiti pogrešne informacije. Mislim da su neki savjeti o alergijama i pretilosti zapravo pogrešne informacije', kaže prof. Kramer.

Međutim, neke su tvrdnje ipak osnovane, kao činjenica da dojenje štiti od infekcija uha i bolesti probavnog sistema. Majke koje su pažljivije slijedile liječničke savjete o dojenju su obično iz obitelji u kojima se živi na zdraviji način. Iako dojene bebe imaju možda manje zdravstvenih problema, to lako može biti rezultat i nekih drugih faktora.

'Proizvođači umjetnog mlijeka odmah skaču na prvi znak dvosmislenih dokaza, ali lobi koji zagovara dojenje najčešće ignorira dokaze. Nijedna strana nema dovoljno znanstven pristup', poručuje dr. Kramer.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više