UREĐENJE SA STILOM

Sedam stvari koje morate imati u dnevnom boravku

27.08.2013 u 10:39

Bionic
Reading

Dnevni boravak je u svakom domu najprometnija prostorija, a iako izgleda poprilično prazno bez trosjeda, nešto na čemu ćete sjediti nije jedni detalj koji vam je potreban u toj sobi. Naime ukoliko želite da vaš boravak doista zablista, odražava vašu osobnost te ujedno djeluje toplo dragim gostima, dobro proučite ove savjete

Upadljiv naslonjač
Iako novi naslonjač nije na vašoj listi za kupovinu namještaja, činjenica je da će on odlično 'podići' izgled prostora, i to uz minimalna ulaganja. Upadljivi, neobičnog oblika ili šareni naslonjači mogu se uklopiti u gotovo svaki dnevni boravak, bez obzira na ostale boje i stil namještaja, piše businessinsider.com

Bilo da vam za oko zapne masivan starinski kožni naslonjač, bilo elegantan i tanak, kakav je bio moderan početkom prošlog stoljeća, odaberite komad koji će se isticati svojim izgledom.

Ukrasni jastuci
Na prvi pogled ne čine se bitnim elementom dnevnog boravka, no osim što vrlo efikasno, jeftino i efektno mogu prekriti stari kauč koji bi uskoro trebalo promijeniti, jastuci su odlični za to da unesete malo boje i razigranosti u prostoriju, a da pritom ne pretjerate. Ukoliko ne znate odakle započeti, pokušajte spojiti etno uzorke s jastucima žarkih, ali komplementarnih boja.

Uočljiv tepih
Slično kao i s jastucima, pomoću tepiha u svoj dom unosite sloj teksture, boje i uzoraka. A s obzirom na to da se, barem u većini prostorija, nalazi u sredini, neizbježno postaje središnji ukrasni predmet.

Najbolje je izabrati tepih neutralnih boja s puno teksture, uzorka sa žarkim svijetlim bojama ili pak s grafičkim printom. Bacite oko na neke međunarodne favorite kao što su turski ćilimi ili marokanski berberi.

Uokvirene slike
Goli i bijeli zidovi izgledaju jednostavno tužno. Sugeriraju ili da ste se tek uselili ili da vam jednostavno nije stalo do prostora u kojemu živite. Naravno, vješanje slike koje uključuje bušenje rupa, stavljanje čavlića i poravnavanje čini se kao nepotrebna gnjavaža, no ukoliko želite da vaš dom doista izgleda kao dom, tada su slike must have.

Potpis slike..

No ne morate preko noći stvoriti cijelu galeriju na zidu - počnite s nekoliko većih komada i polako popunjavajte svoju zbirku. Stručnjaci za uređivanje interijera preporučuju moderne apstraktne litografije za unos osnovnih jarkih boja te crno-bijele za uspostavu ravnoteže.

Detalji i ukrasi
Iako su vam police možda prepune različitih knjiga, cijeli taj prizor djelovat će poprilično sumorno ukoliko ga malo ne osvježite pokojim detaljem. Monotoniju razbijte skulpturalnim artiklima. Prilikom izbora nema ograničenja - birajte ukrase od keramike, preko različitih figurica, pa do zgodnog kamena koji ste našli na plaži za vrijeme odmora.

Literatura na stoliću
Iako se može činiti da će knjige na stoliću u dnevnom boravku narušiti izgled prostorije te joj dati neuredan izgled, krajnji rezultat bit će posve suprotan. Osim što tih nekoliko knjiga posloženih na stolić može biti vrlo zabavno, odlično će skrenuti pažnju gostiju od nekih drugih kutaka vašeg doma, a istovremeno ćete pokazati svoje široko znanje o kulturnim događanjima itd. Sjajne umjetničke knjige uvijek su dobra opcija, no nije loše ni razmisliti o različitim časopisima.

Uspomene i stvari koje imaju 'svoju priču'
Prostor uvijek postaje domom tek nakon što se u njega unesu osobne stvari koje nešto znače i kriju neku priču iz prošlosti. Nekoliko komada antiknog posuđa, vaza ili pak bakina zdjela mogu učiniti veliku promjenu, a osim toga, uvijek je zanimljivo ispričati gostima pokoju anegdotu o nekom detalju iz svog doma.