MALE STVARI PUNO ZNAČE

Kako uljepšati dan sebi, ali i svima oko sebe?

27.09.2013 u 15:03

Bionic
Reading

Nerijetko sasvim male i na prvi pogled posve nebitne stvari, mogu drastično promijeniti vaše raspoloženje, ali i raspoloženje ljudi oko vas. Ako želite češće na svijet gledati kroz ružičaste naočale, a istovremeno uljepšati i drugima dan, poslužite se s ovih nekoliko korisnih i vrlo lijepih ideja

Stavite nekog drugog na prvo mjesto
Iznenadite nepoznatu osobu iza sebe u redu za blagajnu u trgovini, pošti ili negdje drugdje i propustite ih ispred sebe, piše msn.com.

Nagradite dobru uslugu
Sljedeći put kada vas u restoranu ili kafiću iznenadi ugodna i dobra posluga, ostavite dobru napojnicu, a za posebno iznenađenje, upravitelju recite koliko ste zadovoljni uslugom.

Recite to cvijećem

Ponesite na posao poveći buket cvijeća i dajte svakom kolegi s kojim radite po jedan cvijet te im poželite ugodan dan.

Zahvalite se spremačici
Osobu koja vam čisti ured viđate pred kraj radnoga vremena, no rijetko kada s njom izmijenite koju riječ? Idućeg puta na stolu joj ostavite kutijicu čokolade i kratku poruku zahvale.

Dajte drugim vozačima prednost
Iako je takav zakon, praksa je nešto sasvim drugačije. Sljedeći put kada budete za volanom i drugi vozač vam se ubaci u traku, jednostavno mu dajte prednost i propustite ga. Time ćete u velikoj mjeri izbjeći stres, ali i smanjiti rizik od nesreće.

Platite kavu neznancu
Sljedeći put kada budete kupovali svoju omiljenu kavu za van, platite kavu i osobi iza vas u redu ili, pak, nekome tko izgleda kao da ima doista težak dan.

Češće govorite 'hvala'
Jednostavno 'hvala' može učiniti ogromne promjene. Primjećivanje ljubaznosti drugih ljudi, od kolega na poslu pa sve do neznanca koji vam je pridržao vrata, i zahvaljivanje na tome, učiniti će veliku razliku. Osim što će se i ta osoba bolje osjećati, velike su šanse da ćete sve češće početi primjećivati dobre stvari oko sebe.

Nepotrebne stvari donirajte

Pospremite i počistite ormare i ladice, korisnu, ali vama nepotrebnu odjeću, knjige i kućanske stvari donirajte lokalnoj organizaciji za pomoć potrebitima.

Pokosite susjedov travnjak
Idućeg puta kada budete kosili travnjak, uložite malo više truda i pokosite i susjedov. Vaš susjed će to zacijelo cijeniti, a možda već idućeg puta on pokosi vaš.

Platite nekome kavu i uljepšajte mu dan
Zahvalite se svom mentoru
Ako postoji osoba koja vas je u prošlosti posebno nadahnula i inspirirala ili imala poseban utjecaj na vaš život, odvojite malo vremena i napišite joj rukom pisanu poruku te joj se zahvalite na svemu.

Vježbajte pozitivno razmišljanje
Samo jedan dan pokušajte misli usmjeriti tako da razmišljate isključivo pozitivno o ljudima, mjestima i stvarima s kojima se susrećete. Ako se negativne misli i pojave, jednostavno ih blokirajte. Na kraju dana vidjet ćete kako ćete se znatno bolje osjećati u vlastitoj koži.

Stvari iza sebe ostavite urednima
Kod kuće odjeću i ostale sitnice vraćajte na njihovo mjesto, na poslu nadopunite fototkopirni papir i pripremite svježu kavu svojim suradnicima. U kafiću ostavite uredan stol iza sebe za iduće goste. Ovi mali napori pomoći će svima da se osjećaju bolje.

Kupite namirnice zaposlenim roditeljima
Vaši prijatelji ili susjedi s malom djecom jedva sve stižu – ponudite im pomoć i usput im kupite u trgovini potrebne namirnice. Sigurno će vam biti neizmjerno zahvalni.