IMATE LI IH I VI?

Najotrovnije vrste cvijeća u vašem domu

06.06.2013 u 10:27

  • +5

Otrovno cvijeće

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Bionic
Reading

Iako vrlo atraktivnog izgleda, mnoge biljke u našim vrtovima, na balkonima i u domovima zapravo imaju otrovna svojstva. Ukoliko niste sigurni što se sve nalazi u vašem domu, proučite listu od deset najotrovnijih vrsta cvijeća

Glicinija
Glicinija može izrasti u predivnu biljku u obliku romantičnih kaskada s bujnim plavim i ružičastim cvjetovima ili pak u obliku drvenaste loze s bijelim cvjetovima koja inače bolje uspijeva na jugu ili jugozapadu. Međutim cijela biljka je otrovna, iako neki tvrde da cvijeće ne sadrži otrov, već samo sjemenke. No bolje spriječiti nego liječiti, jer podaci pokazuju da, ukoliko je pojedete, izaziva mučninu, povraćanje, proljev i grčeve, piše livescience.com

Digitalis ili naprstak
Divnog i bajkovitog izgleda, ovaj cvijet može narasti i do metra visine, a niz njega se spuštaju ljubičasti, ružičasti ili bijeli cvjetovi, ponekad s vrlo raskošnim središtem. Latinski naziv ove biljke je Digitalis purpurea, a njezino lišće se upotrebljava za proizvodnju lijekova za srce. Ukoliko pojedete bilo koji dio ove biljke, vjerojatno ćete imati problema sa srcem, a prije toga iskusiti i mučninu, povraćanje, proljev i bol u ustima. Liječnik će vam najvjerojatnije ispumpati želudac ili dati sirovi ugljen da bi se otrov izbacio iz tijela, a nakon toga morat ćete piti i lijekove da biste vratili srce u normalu.

Hortenzija
Hortenzija je grm s drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvjetovi koji mogu biti bijeli, ružičasti te raznih nijansi crvene boje. Može narasti i do četiri i pol metra visine. Iako cvijet hortenzije doista djeluje bajkovito, poput kakvog velikog pamučnog bombona, može izazvati bol u trbuhu čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete. Osim toga, česti simptomi su povraćanje, svrbež kože, slabost i znojenje. Neki podaci pokazuju i da jedenje cvijeta hortenzije može izazvati komu, napade slične epileptičnima te nepravilan rad krvotoka. Srećom, postoji protuotrov.

Đurđica
Ovo tako slatko cvijeće posve je otrovno, od svojih zvonolikih bijelih cvjetova pa sve do stabljike. Iako đurđica neće nanijeti puno štete, ukoliko pojedete veću količinu vjerojatno ćete osjetiti mučninu, povraćanje, bol u ustima i trbuhu, proljev i grčeve. Otkucaji srca mogu se usporiti i postati nepravilni.

Flamingov cvijet ili anturijum
Flamingov cvijet je tropska biljka specifičnog oblika s tamnozelenim srcolikim i mesnatim lišćem te najčešće crvenim cvjetovima. Jedenje dijelova ove biljke može izazvati peckanje u ustima koje s vremenom buja i izaziva plikove. Otrov također djeluje na glas koji može promuknuti. Sve to može dovesti do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar probavnog sustava, naticanje sluznice može rezultirati i gušenjem. Većina simptoma nestat će s vremenom, a bol može ublažiti hladna tekućina i namirnice kao što su sjemenke lana te tablete protiv bolova.

Krizantema
Ovi narančasti, bijeli i žuti upadljivi cvjetovi najčešće se kupuju za Dan mrtvih, a sveukupno postoji između 100 i 200 vrsta krizantema. Rastu nisko uz zemlju, a lako se mogu pretvoriti u grmlje. Vrtlari često sade ovu biljku kako bi spriječili zečeve da unište vrt, a oni je  izbjegavaju u širokom luku. Krizantemin otrov izaziva svrbež kože te otekline.

Oleander
Svaki dio ove biljke je otrovan, pa čak i udisanje dima koji je nastao paljenjem oleandera može izazvati zdravstvene probleme. Ova zimzelena biljka, česta na Mediteranu, utječe na brzinu rada srca te trovanje njome može dovesti do infarkta. Trovanje oleanderom obično se manifestira promjenama u otkucajima srca i razinama kalija.

Fikus
Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, no u svome lišću ima mliječni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u doticaju s kožom izazivaju naticanje i svrbež. Dođe li do trovanja, potrebno je posjetiti liječnika koji će propisati nešto za alergije i upale.

Rododendron
Rododendron i grmovi azaleja imaju halucinogeno i laksativno djelovanje. Izgleda sjajno u dvorištu kada dođe proljeće, ali su listovi otrovni, kao i med napravljen od nektara iz njegovog cvijeća. Simptomi trovanja su povraćanje, osip na koži, glavobolja, zamagljen vid i slabost u mišićima. Osim za ljude, osobito je otrovan za konje. Postoji više od 1.000 podvrsta spomenute biljke.

Narcis
Ovo veselo žuto i bijelo cvijeće blago je otrovno u slučaju da se u većoj količini pojedu lukovice. Progutate li veću količinu lukovica narcisa, imat ćete grčeve, proljev i povraćat ćete. Popratni simptomi su glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid, a narcisov otrov utječe i na rad srca.