UKRAS U DOMU

Zavjesama naglasite i osvježite prostor

Bionic
Reading

Novi trendovi u uređenju prostora, kada su zavjese u pitanju, diktiraju čiste i jednostavne linije, izvedene u prirodnim materijalima, ali i retro look, pa su motivi cvijeća i apstraktnih biljnih ornamenata ponovno in

Bitna karakteristika zavjesa je omogućavanje što jasnijeg pogleda prema van, a istovremeno što bolje zaklanjanje unutrašnjosti od vanjskih pogleda. Oblikom i bojom zavjesa možete korigirati, naglasiti ili povezati određene dijelove prostora.

U posljednje vrijeme se puno više pozornosti posvećuje kvaliteti zavjesa i njihovoj praktičnosti za održavanje, nego prije. Osim zavjesa od tkanina, posebno su popularni i zastori od gusto postavljenih resa koje se sastoje od nanizanih elemenata ili karika od različitih vrsta materijala, boja i uzoraka. Na tržištu su sve više prisutne zavjese s diskretnijim uzorcima, mekše, podatnije i prirodnijeg izgleda. Nastojte da odabrana boja zavjese izgleda atraktivno u prostoru pri dnevnoj i umjetnoj rasvjeti.

Upotreba zastora od prirodnih materijala kao što su bambus, papir, konoplja ili drvo sve je češća, i to stoga što stvaraju izrazito ugodnu i opuštajuću atmosferu u prostoru. Zavjese i zastori se mogu činiti kao sporedni elementi uređenja interijera, ali njihova je uloga vrlo bitna, jer između ostalog utječu na prolaz svjetlosti u prostor, a time i na refleksiju njihove vlastite boje te na stvaranje ugođaja. Osim toga, definiraju i uokviruju plohe zidova i prozora te tako čine prostornu kompoziciju sjedinjenu s ostalim elementima.

Preporuča se kod odabira zavjesa njihovu boju i uzorak povezati s drugim elementima interijera. Pa tako, ako u uređenju prostora dominiraju geometrijski uzorci, ne unosite cvjetne motive i obrnuto. Osim toga, kod odabira zavjesa treba paziti i na veličinu prostora, dimenziju prozorskih otvora, osvjetljenje, raspored namještaja i već prisutne boje. U manjim i slabije osvijetljenim prostorima zato treba odabrati svjetlije i prozračnije zavjese. One s velikim uzorcima su preporučljive za otvore manjih dimenzija, dok će se jednostavne zavjese bez previše uzoraka, ovješene na metalne ili drvene karniše, odlično uklopiti u svaki prostor.

Karniše, kao i različiti ukrasni nastavci, izrađuju se od drveta, metala, kovanog željeza, plastike, inoksa itd. One se kupuju kao gotovi elementi ili izrađuju prema dimenziji otvora. Materijal karniše bi se trebao uklopiti s materijalom ostalih elemenata namještaja, a pogotovo kad je riječ o drvu. Klasična izvedba karniše je s prstenima, ali postoje i druga rješenja. Teleskopska izvedba omogućava fleksibilnost, jer se karniša može razvlačiti. Iznad balkonskih vrata je preporučljivo postaviti preklopnu karnišu. Dužina karniše i zavjese uvijek treba biti duža 20-ak cm od otvora, da bi se postigla efikasna toplinska zaštita i pojačao estetski efekt.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr