OBITELJSKE DILEME

Kako rješavati probleme sa svekrvama?

11.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Prijatelje uvijek možete odabrati, ali od obitelji ne možete pobjeći, pa su napetosti između snahe i svekrve gotovo normalna pojava. No to ne znači da se problemi ne mogu riješiti - evo nekoliko savjeta kako to učiniti

Prigovori svekrve
Klasična priča o kritiziranju vaših postupaka pred svima. Njegovi roditelji nisu zadovoljni time kako ste uredili svoj dnevni boravak jer to im i nisu neke boje, a vi ćete sve to poslije prepričati suprugu. Krivo! Suprug nije kriv zato što oni imaju potrebu komentirati svaku vašu odluku i, ako vas nešto smeta, recite im to direktno. Psihologinja i obiteljska savjetnica Terri Apter za Real Simple kaže da iskreno kažete sve što vas smeta. Ako primjerice na drugačiji način kuhate određeno jelo, a svekrva smatra da je njezin način zdraviji, recite da se ne slažete s tim i da su takvi komentari nepotrebni. Prije nego što joj ljutito kažete svoje mišljenje nemojte smetnuti s uma to da ona možda uopće nije svjesna svojih postupaka ni toga da vas njeni komentari vrijeđaju. Stoga započnite razgovor obzirno i bez ljutnje.

Kada stižu unuci?
Vas to možda jako nervira, ali probajte shvatiti da se oni jako vesele ulogama bake i djeda. Tu ne možete ništa i nemojte se nervirati, već im recite da znate za njihovu želju te ćete svi biti sretni kada dođe trenutak za to.

Kako tretiraju supruga
Ponekad majke tretiraju svoju djecu kao da su još uvijek malena, čak i kada su se odselila i imaju svoju obitelj. U tom slučaju vjerojatno vas smeta to što svekrva zove supruga na ručak iako zna da ste upravo objedovali. Psihologinja Pauline Wallin kaže da problemi najčešće iskrsnu kada je jedna osoba u obitelji jako nametljiva, a druga osjetljiva. Dakle većinu žena smeta kada svekrve previše tetoše svoje sinove iako više ne žive zajedno. Bez obzira na to što svekrva možda pretjeruje, razmislite zašto vas to toliko smeta i osjećate li se ugroženom zbog toga? Taj strah možete izgubiti ako shvatite da se svekrva jednako boji gubitka odnosa i veze sa svojim sinom pa ponekad pretjeruje. Svoje osjećaje podijelite sa suprugom jer nekad i on može uskočiti te preduhitriti nepoželjni problem.


Roditelji se ne slažu
Ako se vaši i njegovi roditelji ne slažu, nemojte forsirati zajednička okupljanja i druženja. Svatko neka porazgovara sa svojim roditeljima - recite im da razumijete to da nikada neće biti dobri prijatelji, ali i da to nije nikakav problem. Bez obzira što se ne slažu, mogu biti dovoljno civilizirani u situacijama u kojima se moraju vidjeti, na većim okupljanjima i proslavama.

Savjeti o odgoju djece
Neizbježni su, samo je pitanje koliko su česti i koliko vam mogu koristiti. Na svaki savjet koji vam kažu možete reagirati rečenicom: 'Hvala, dobra ideja.' Na taj način se ne obavezujete da ćete tako i napraviti, a nikoga nećete uvrijediti. Također razmislite o nekim savjetima jer sigurno imaju smisla. Nemojte ih odbaciti zato što su od svekra i svekrve - razmislite kako biste reagirali da vam to kaže dobra prijateljica.

Ne poštuju vaša pravila
Bake i djedovi često ne poštuju postavljena pravila o odgoju djece i tu se najčešće događaju neugodne situacije. Ako ne poštuju vaša pravila i drugačije tretiraju djecu, svekar i svekrva ili vaši roditelji šalju poruku da znaju bolje, a to potkopava vaš autoritet. Možda će vas poslušati ako im detaljno objasnite zašto postoje pravila i na koji su način najbolja za djecu. U fokus stavite interes i brigu za djecu. U rigoroznim situacijama preostaje vam naznaka da ubuduće neće provoditi toliko vremena s unucima.

Podjele oko blagdana i odmora
Još jedan čest problem dogovor je kod koga ćete provesti blagdane ili ići na odmor ako ne živite u istim gradovima. Dogovorite se sa suprugom i jednostavno započnite sa svojim običajima pa se nijedna strana neće ljutiti ako odlučite ostati kod kuće za uskrsni doručak. Odlučite li se za okupljanje obitelji u svojoj kući, bez grižnje savjesti postavite svoje uvjete. Lijepo je ako se želite držati nekih njihovih običaja, ali nije nužno ako su vaši drugačiji.