OTKAČENI UKRAS

Pogledajte kako izraditi luster od stare gume

04.04.2013 u 09:04

Bionic
Reading

Kako je pokazala u nekoliko epizoda serije 'Tako lako', Snježana Richter je majstorica reciklaže, jer u svakom odbačenom predmetu vidi neki novi i neočekivani način upotrebe. U kratkom fotovodiču objašnjava kako od stare gume i žičane rešetke možete izraditi simpatičnu unikatnu svjetiljku za kuhinju, terasu, lođu...

Snježana je likovno školovana, ima razvijenu maštu i iskustvo kućne majstorice. Od nas ostalih teško je očekivati da na isti način gledamo odbačene predmete i svakodnevno dobivamo ideje za reciklažu, ali ponoviti ideje slične Snježaninima zaista je – tako lako, u što se možete uvjeriti na njezinom Facebook profilu.

Važna Snježanina poruka je da, kada recikliramo, koristimo ono što smo negdje našli, što imamo kod kuće, odnosno ono što besplatno ili jeftino možemo nabaviti, a u 'normalnoj' prodaji ćemo kupiti samo vijke, boju i slične sitnice koje nam trebaju da bismo dovršili upotrebni predmet.

Tako je Snježana na odlagalištu krupnog otpada spremnog za odvoz pronašla i gumu koja je skinuta s nekog mopeda ili sličnog vozila te metalnu rešetku iz mikrovalne pećnice. Vi možete nabaviti drukčiju gumu, a umjesto rešetke iz mikrovalne mogu vam, primjerice, poslužiti žičana košarica ili cjedilo - važno tek da je promjer žičane rešetke takav da se može pričvrstiti za gumu te držati grlo žarulje.

Improvizirajte i bit ćete ponosni na svaki svoj uradak, poručuje Snježana, a detaljne upute kako izraditi ovaj otkačeni luster možete pronaći u našoj fotogaleriji.

Za izradu lustera od gume bit će vam potrebni:

- manja guma (naša je promjera 39 cm)
- rešetka za grill iz mikrovalne pećnice ili slična metalna košarica
- limenka (srednje veličine)
-  lanac – 4 komada dužine 40 cm 10,00 kn
- 4 karabina 4,00 kn
- 3 vijka sa širokom glavom, 6 širokih podložaka i 6 matica 5,00 kn
- armatura za luster s kabelom duljine 80 cm 20,00 kn
- žarulja po izboru (naše grlo je E-27)

Ako ste tek sad opazili videoseriju Tako lako, ovdje možete vidjeti što radimo te pogledati sve dosadašnje epizode.