tportal.hr

Zagreb
+18
Osijek
+16
Pula
+22
Rijeka
+19
Zadar
+20
Split
+20
Dubrovnik
+21

SENZACIONALNA OTKRIĆA

Nećete vjerovati što sve bebe razumiju!

Već su neka prijašnja ispitivanja pokazala da su bebe naklonjenije ljudima koji se ponašaju ljubazno, ali ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da bebe prepoznaju nedruštveno ponašanje pojedinaca

Datum objave:
13.3.2013 11:18

Zadnja izmjena:
13.3.2013 12:54

Vezane teme

Znanost svako malo otkriva nevjerojatne činjenice o bebama. Dugo smo mislili da bebe gotovo ništa ne znaju, ali istraživanja pokazuju da jako griješimo. Tako najnovije istraživanje otkriva da bebe već u dobi od devet mjeseci razlikuju prijatelje od neprijatelja.

Već su neka prijašnja ispitivanja pokazala da su bebe naklonjenije ljudima koji se ponašaju ljubazno, ali ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da bebe prepoznaju nedruštveno ponašanje pojedinaca za koje su svjesni da su odvojeni od njih. 'Već u dobi od devet mjeseci bebe promatraju svijet i pokušavaju otkriti tko im je prijatelj, a tko neprijatelj. Odluku o različitosti između tih sviju skupina bebe donose na osnovi uočavanja sličnosti i razlika', istaknula je profesorica Kiley Hamlin sa sveučilišta British Columbia koja je i provela istraživanje.

247065 ,243571,232604,229769

Dobiveni rezultati ukazuju na to da djeca osjećaju nešto poput zadovoljstva kad vide da osoba koja im se ne sviđa ima probleme. 'Bebe vrlo rano razvijaju svojevrsno razumijevanje socijalnog ponašanja te prepoznaju da je neprijatelj njihova neprijatelja, zapravo njihov prijatelj. To je ponašanje vrlo slično onome koje imaju odrasle osobe', objasnio je Hamlin.

Ova otkrića bacaju novo svjetlo na svijet beba. Dok odrasli misle da njihovi mališani ništa ne razumiju, bebe zapravo razvijaju sposobnosti koje su vrlo slične onima odraslih ljudi.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


modakomoda

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr