Obitelj i dom FINANCIJSKA OSOBNOST

Način na koji otvaramo bankovne izvatke nas otkriva

  • Autor: G. R.
  • 3.6.2009 14:02:31
  • 3.6.2009 13:40:23

Kad vam stigne bankovni izvadak otvarate li ga odmah, skupljate hrabrost da to učinite ili ga pak neotvorenog bacate u smeće? Način na koji postupamo u tim situacijama govori puno o našoj financijskoj osobnosti, vjeruju stručnjaci

Postoji pet različitih načina na koji se odnosimo prema novcu, tvrde financijski stručnjaci, a 59,3 posto osoba nalazi se u kategoriji ležernih osoba koje se ne potrude čak ni pogledati stanje na računu. Naravno, sve dok ne zagusti.

Druga, najveća grupa su osobe koje izbjegavaju pogledati stanje na računu, i to pod svaku cijenu, i žive u poricanju svoga sve većega duga, a njih je oko 24,6.

Tu su još i oni koji stvaraju zalihe i koji odmah pregledavaju izvatke jer ih motivira gubitak novca ili veselje zbog sve boljeg stanja na računu. Takvih je oko 13,7 posto, dok oko dva posto dva posto osoba spremno troše na sve i svašta, uživajući u rastrošnosti. Najmanje, 0,4 posto je osoba koje će kupiti nešto impulzivno čak i pod cijenu da dožive financijski krah.

Stručnjaci iz Reader's Digesta proučavali su potrošačke navike preko 1.400 odraslih osoba i došli do zaključka da se većina stanovništva može svrstati u pet kategorija kad je trošenje u pitanju. Poručili su da je svjesnost o tome kojem tipu pripadamo prvi korak ka preuzimanu kontrole nad svojim financijama.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više