Obitelj i dom MANJE RIJEČI

Televizija šteti razvoju govora djece

  • Autor: K. Z.
  • 2.6.2009 10:25:13
  • 2.6.2009 9:27:52

Tijekom istraživanja znanstvenici su otkrili da roditelji manje govore dok radi televizor, a to utječe na razvoj govornih vještina njihove djece

Roditelji koji ostavljaju televizor da radi satima čak i kada ga nitko ne gleda, mogu naštetiti razvoju govora svoje djece. Najnovije istraživanje pokazalo je da djeca, ali i odrasli znatno manje govore kada je upaljen televizor.

Tijekom istraživanja znanstvenici su snimali 329 djece u dobi od dva mjeseca do četiri godine, a bilježilo se sve što su djeca govorila, kao i njihove reakcije. Dok je televizor bio upaljen sat vremena, djeca su od odraslih čula prosječno 770 manje riječi, odnosno oko sedam posto.

'Već otprije smo znali da televizija tijekom rane dječje dobi uzrokuje govorne poteškoće i probleme s pažnjom, ali dosad se nije znalo zašto. Ovo je prvo istraživanje koje je otkrilo da se u kući manje govori dok radi televizor', pojasnio je pedijatar Dimitri Christakis, voditelj istraživanja na medicinskom sveučilištu u Washingtonu.

Odrasli u satu prosječno izgovore 941 riječ, ali kada je upaljen televizor imaju potrebu manje govoriti. 'Na takav način djeca ne mogu učiti govoriti, ako nemaju od koga čuti riječi. Dakle, televizija ne poboljšava kod djece govorne vještine', istaknuo je dr. Christakis.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više