MODERNA BOCA ISTINE

Razmjenjivanje golih tinejdžerskih slika je samo igra

29.05.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Tinejdžersko razmjenjivanje golih slika posredstvom mobitela isto je kao nekadašnja igra boce istine i ne bi trebalo biti kažnjivo, utvrđeno je na kongresu društvenih znanosti održanom u SAD-u

Mladi koji šalju vlastite golišave fotografije trebali bi biti izuzeti od optužbi za posjedovanje pedofilskih sadržaja. 'Tehnologija mijenja stvari, a taj je fenomen samo moderna inačica nekadašnjeg igranja doktora ili boce istine', rekao je Peter Cumming, profesor Sveučilišta York u Torontu.

'Djeca, kao i odrasli ljudi, imaju seksualne potrebe i oduvijek su istraživali svoju seksualnost, u svim kulturama i u svakom kutku planeta', dodao je Cumming, objasnivši da je značajna razlika između dječje pornografije i običnih tinejdžerskih eksperimenata.

O novim društvenim trendovima razgovaralo je 8.000 stručnjaka iz cijeloga svijeta, a za razmjenjivanje nagih slika uveden je i pojam 'sexting' (sex i texting).

Rasprave su potakli brojni slučajevi u kojima zbog obnaženih fotografija pohranjenih u mobilnim aparatim tinejdžeri padaju u ruke zakona. Nedavno su tri tinejdžerice zbog slika u donjem rublju optužene za pedofiliju, a isto je doživio i šesnaesogodišnjak koji je kolegici iz razreda poslao fotografiju svojih genitalija. Cumming je zaključio da etiketiranje mladih osoba kao seksualnih prijestupnika na njih može ostaviti ozbiljne posljedice te da je takve slučajeve najboje ne shvaćati previše ozbiljno, prenosi AFP.